Slängde ihop denna igår till dagens matlåda och det blev så himla gott så måste lägga upp receptet. Denna lasagne måste ni dock prova! Är ni som jag och älskar lasagne så har jag ett par olika på bloggen innan, dessa hittar ni här: Köttfärslasagne med Ostcreme, Ostlasagne (utan plattor), Grekisk lasagne,
Recept Zucchinilasagne, ca 4 portioner:
Zucchini plattor:
1 normalstor zucchini
Strimla med osthyvel, 9-12 strimlor beroende på hur stor form du använder. För mig räckte det med 9 st till en liten form.
(Spara resten av zucchinin till köttfärssåsen)
Gör såhär:
Lägg zucchiniskivorna på en plåt/bricka, salta skivorna och låt vätska av medan du gör köttfärssåsen. Saltet gör att zucchinin svettas ur vätskan. När du sedan ska använda zucchiniplattorna så badda av dom ordentligt med hushållspapper. Jag brukar trycka till med hushållspapper i omgångar tills jag fått bort den mesta vätskan.
Ingredienser köttfärssås
500 g fläskfärs eller blandfärs
150 g färsk salsiccia* (ca 3 små korvar)
1 gul lök
1 solo vitlök / alt 3-4 vitlöksklyftor
En tetra krossade tomater (ca 400g)
3-4 msk tomatpuré
Salt, peppar, oregano/basilika, paprikapulver
Ett par nypor kanel
Resten av zucchinin
*Salsiccian går givetvis att utesluta, ta då bara lite mer färs.
Gör såhär:
Finhacka lök, zucchini och vitlök. Strimla salsiccian. Stek färsen med lök, zucchini, vitlök och salsiccian i smör. Krydda med salt, peppar, paprika, oregano (eller andra örter som tex basilika) och en par nypor kanel. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater.
Låt puttra minst 15 min och smaka av om mer kryddor behövs.
Ingredienser Ostcreme:
Ca 150 g naturell Philadelphia
Ca 100-150 g riven ost (gärna mozzarella)
2-3 msk grädde
Salt, svart och vitpeppar.
Gör såhär:
Blanda Philadelphia med riven ost, tillsätt lite grädde i taget så det blir en härlig kräm, inte en rinnig sås. Smaka av med salt och peppar. OBS, ostcremen är fantastiskt god, så vill man kan man även dubbla satsen om man vill ha ännu krämigare lasagne.
Lasagne konstruktion:
Lägg ett lager zucchini i botten av formen, på med ett lager köttfärssås och klicka ut rikligt med ostcreme. Varva sedan ytterligare ett lager zucchini, köttfärs, ostcreme. Avsluta med sista zucchinin, färs och toppa med lite extra riven mozzarella. In i ugnen ca 20 min på 200 g så osten får fin färg.
Låt lasagnen stå en stund och sätta sig innan ni hugger in. Den är ännu godare dag två när den stått och gottat sig i kylskåpet.
12 comments
Jätte god lasagne! Har du nån aning om hur många kcal det är?
Mvh
Va kul att du gillade den! 🙂 Ingen aning tyvärr, njuter av min mat – räknar den inte 🙂 du kan räkna ut innehållet på webbplatsen kostbevakningen.se dock. Lägg in ingredienser och mängd och sen dela med antal portioner så får du ut ett ungefärligt värde. 🙂
Okej, jag räknar och njuter ??? Tack för tipset, men fick inte fram något när jag skrev ”zucchini” haha Jaja får räkna på ett ungefär. God var den iaf ?
Man måste alltid skriva mängd, så tex 500 g zucchini, så går du fram de 🙂
Denna står för närvarande i ugnen, ska bli spännande att testa hur det smakar. Hur rörde du ihop ostcremen förresten, jag hade jättesvårt att få det till en creme.. Försökte med stavmixern men det bara fastnade som en stor klump. Var tvungen att köra allt i micron i 30 sekunder för att ha en möjlighet att röra ihop alls.. Gör jag något fel?
Låt Philadelphian bli lite mjukare, mer rumstemperatur bra så är den lättare å röra runt och tillsätt mer grädde tills du får den konsistens du önskar 🙂
Otroligt gott!
Underbart gott *****
Vilken underbar god zucchinilasagne? Rekommenderas verkligen
[…] För originalrecept, besök Tjockkockens hemsida och sök på zucchinilasagne eller så följer ni bara direktlänken här. […]
Hur vätskar man av zuccinin?
Det står i receptet. Du saltar zucchinin så vätskas den av automatisk pga saltet. brukar ta några minuter, sen baddar du bara av vätskan med hushållspapper.