Tjockkockens Wallenbergare med långbakad vitkål

by Jessica

Detta var söndagens grymma middag och dagens lunch för mig och jag bara måste tipsa er! Detta är första gången vi provade att långbaka vitkål i ugnen, men inte sista. Så enkelt och gott.  Detta kan jag tänka mig passar bra som tillbehör till alla typer av färs/kött eller kycklingrätter. Man skulle även kunna göra en vegetarisk rätt och ha vitkålen som huvudrollen på tallriken.

Börja med vitkålen, den kräver inget jobb – men tid i ugnen. Så detta kanske passar bäst på helgen.

Långbakad vitkål, ca 4 port

1 vitkålshuvud, ca 800 g

Salt, peppar och smör/olja till stekning

Gör såhär: 

Skär av en del av roten på vitkålshuvudet och ställ det på en ugnsplåt. In i ugnen på 175 g i ca 3-3,5 timme. Du ska kunna sticka i en sticka och att den glider in utan problem. Lite tuggmotstånd är dock bra. Ytan på kålhuvudet kommer bli brunt/svart, se bild nedan.

Ta en vass kniv och dela huvudet i 4 klyftor (eller fler om du vill ha mindre bitar. Skala av de yttersta 2 lagren som blivit brända. Bryn snabbt snittytorna i smör, salta och peppra. Klart! Man behöver inte bryna snittytan men det ger en extra god smak och ser trevligare ut. Se bilderna nedan.

Till detta passade jag på att testa göra Wallenbergare för första gången, iallafall min variant. Blev supergott och LCHF-vänligt.

Ingredienser, Wallenbergare 4 port:

500 g kalvfärs

3 äggulor

2 dl vispgrädde

En skvätt kalvfond (kan uteslutas)

Salt, peppar

Panering (kan uteslutas men är istället för ströbröd som Wallenbergare annars är panerad med):

0,5 dl parmesanost, 0,5 dl mandelmjöl, 0,5 dl pofiber*

salt, peppar.

*Om ni vill utesluta nån av dessa 3 så ta mer av de andra två bara. Mix av dessa tre tycker jag personligen är godast att panera med.

Gör såhär: 

Vispa grädden lätt. Blanda kalvfärs, fond, äggulor, salt och peppar, vänd ner grädden och blanda försiktigt till en jämn smet. Låt stå några min.

På en tallrik: blanda pofiber, mandelmjöl och finriven parmesan samt lite salt och peppar. Blöt händerna i kallvatten och forma 4 jämnstora biffar. Vänd biffarna i paneringen.

Stek i smör på varje sida, ca 3-4 min för fin stekyta – lägg i en ugnsform och kör klart dom i ugnen, 175 grader i ca 10-15 min. Kolla så dom är genomstekta.

Serverade biffarna med vitkålen, lite snabbt smörstekt färsk grönkål och lite gräddsås. Såsen är bara gjord av grädde, lite tamarisoya och kalvfond som puttra ihop till önskad konsistens.

IMG_20171022_180759

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171022_182924

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171024_123222

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171022_180008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171022_184011

 

 

 

 

 

 

 

IMG_20171024_123245

 

 

 

 

print

You may also like

2 comments

lena eklund 2017-10-24 - 15:57

så otroligt gott
men traditionella wallenbergare paneras inte
vänligen
lena e

Reply
PJ 2017-10-24 - 19:51

Wretman och Mannerström, finns kanske fler klassiska traditionella kockar, men de panerar i alla fall wallenbergare i ströbröd. Ävenså om du kollar Wikipedia.

Reply

Leave a Comment