Hejsan hopp!
Gårdagens grymma middag bestod av dessa enkla viltfärsbiffar i kantarellsås. Serverade med färska smörstekta färska vaxbönor och lite grönt. Har man inte vaxbönor så testa tex smörstekta haricot verts eller kanske bara lite fluffigt blomkålsmos som tillbehör.
Mina svärföräldrar hade igår varit på bondens marknad här i Stockholm, där kan man köpa bland annat frukt och grönt från lokala producenter. Dom köpte med färska vaxbönor, kantareller och blåbär bland annat till oss. Så lyxigt! Självklart ville jag laga något med lite av dessa ingredienser.
När det gäller färska vaxbönor så behöver man ej krångla till det, ner i en stekpanna, bryn på med smör ca 10-15 min tills dom fått färg och toppa med flingsalt. Så jäkla gott! Kan man få tag i färska vaxbönor så testa, så mycket godare än de frysta men lite svårare att få tag i så man får passa på under säsongen nu.
I frysen hade vi vildsvinsfärs och jag tänkte – vilt passar perfekt till kantareller. Detta recept går fort att göra, funkar därmed perfekt en vardagkväll. Hoppas ni gillar det!
Ingredienser viltfärsbiffar ca 4 port:
500 g viltfärs (tex vildsvin/hjort/älg/rådjur men nöt går absolut bra också)
Ca 0,5-0,75 dl vispgrädde
1/2 riven (alt finhackad) gul lök
Salt, peppar, färsk timjan
Ev en skvätt kalvfond eller viltfond
Smör till stekning
Gör såhär
Blanda färs, lök och grädde i en bunke. Tillsätt kryddorna och ev fond. Blanda till en jämn smet. Smeten blir rätt kletig så skölj händerna med kallt vatten så blir det lättare att forma biffarna. Gör ca 8 biffar, bryn ett par min på varje sida i smör så de får stekyta och lägg biffarna åt sidan medan du gör såsen.
Krämig Kantarellsås ca 4 port
Ca 200 g gula kantareller
1 gul lök
Ca 3 dl grädde
Ca 0,5-1 dl creme fraishe/syrad grädde/smetana (kan uteslutas men ger lite syrlighet, ta ev lite mer grädde)
Tamarisoya
Ev lite kalv eller viltfond
Ca 0,5-1 tsk Dijonsenap (kan uteslutas)
Salt, peppar och färsk timjan
Smör till stekning
Gör såhär
Använd samma panna du stekte biffarna . Finstrimla löken, bryn lök och kantareller i smör tills löken är genomskinlig. Slå på grädde och ev syrad grädde. Vispa ihop och låt koka upp så grädden tjocknar något. Smaksätt med fond, senap, salt, peppar och timjan – samt en skvätt soja. Lägg i biffarna i såsen och låt puttra ca 10-15 min (dela en biff och kolla så dom är tillagade rakt igenom.)
Redo att servera!
1 comment
Jättegoda biffar?jag gjorde på rådjursfärs blev verkligen saftiga och goda, såsen var också kanongod. Tack för ett gott recept detta tänker jag göra fler gånger, brukar inte vara så förtjust i rådjursfärs men detta recept var toppen.