Här kommer ett snabbt tips, nämligen det vi åt till dagens lunch. Hade inte tänkt lägga upp receptet så tog bara en bild. Detta blev dock jättegott och passade perfekt denna kyliga måndag.
Själva grytan är vegansk, jag stekte dock i vanligt smör men välj ett veganskt alternativ om ni vill.
Blomkål och linsgryta, ca 4 portioner
Ca 3-400 g blomkål
1 gul lök
1 normalstor morot
1 tetra krossade tomater (ca 350-400 g)
1 tetra kokta linser (jag använde zetas gröna naturella, 230 g avrunnen vikt)
1 tetra (250 ml) kokosmjölk/kokosgrädde (Garants är krämigast)
2-3 vitlöksklyftor
Salt, peppar, gul curry, gurkmeja, en nypa kanel, kummin
En bit färsk ingefära
Smör/olja till stekning
Ev en skvätt citron eller limesaft vid servering
Gör såhär
Skär eller bryt blomkålen i mindre bitar, hetta upp en stekpanna och släng i blomkålen med smör. Den ska få bra stekyta och stekas 3-4 min ensam i stekpannan.
Hacka upp morot och lök och släng i stekpannan, sänk värmen lite så det inte blir bränt. Lägg i en klick smör till och tillsätt curry, gurkmeja, kummin, riven vitlök, riven ingefära, gurkmeja, kanel (ta bara några nypor). Blanda runt så alla grönsaker får smak av kryddorna.
Slå på de krossade tomaterna och kokosmjölk. Låt puttra ca 5-10 min. Häll av vätskan från linserna i en sil och skölj linserna, låt rinna av och tillsätt sedan i grytan. Blanda runt, smaka av med salt och peppar (samt om du behöver ha i mer kryddor). Låt puttra max 5 min, servera direkt.
Pressa ev över lite citron eller limesaft vid servering. Supergott att äta som det är bara!
1 comment
Hej Jessica!
Hur mkt av kryddorna använde du o grytan.
Tacksam för svar.
Med Vänliga Hälsningar Melinda