Varm sötpotatissallad med fetaost och grönkålspesto

by Jessica

Januari, nystart på året men fattig som tusan. haha. Inte bara jag som rensar ur kyl och frys och försöker trolla ihop något gott gissar jag. Man har alltid mer än man tror hemma så det är ett ypperligt tillfälle att försöka vara lite kreativ och äta upp saker man haft i kyl/frys och skafferi länge. Utrensning helt enkelt!

Igår var en sån dag, öppnade skåpen och kliade mig i huvudet, vad tusan skulle jag äta. Jag är dessutom hemma och är sjukl så att släpa sig till affären kändes både alldeles för jobbigt och vill inte riskera att smitta någon. Man fick jobb med det man hade helt enkelt och det blev såååå gott!

Jag hittade en lite skrumpen sötpotatis, 4 plommontomater, en liten bit broccoli samt lite halvvissen grönkål som var kvar sen julen men fortfarande ätbar. Det var bara att köra!

Först rostade jag sötpotatis, tomat och broccoli i ugnen. Bara tvätta av sötpotatisen, torka så skalet är torrt. Skiva i ca 1cm tjocka skivor, lägg på en plåt, lägg på tomater och broccoli, på med lite olivolja och i ugnen. 200 g ca 20-25 min.

Innan ugnen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter ugnen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medan grönsakerna står i ugnen så fixar du peston. Denna pesto funkar även till kyckling tex och går att spara några dagar i kylskåpet om ni får över. Jag gjorde ganska liten sats men det är bara att öka mängderna, detta räckte till ca 2 portioner.

Ingredienser; Grönkål och valnötspesto:

2 nävar färsk grönkål (riv av bladen från den träiga stammen och riv i lite mindre bitar)

1 näve rostade valnötter (rosta några min i en torr stekpanna – gillar ni ej valnötter så testa rosta tex pumpafrön, pinjenötter, solrosfrön eller cashewnötter)

1 vitlöksklyfta

ca 1-2 dl olivolja (mindre mängd för en krämigare pesto, mer olja för en lösare)

lite pressad citron

salt, peppar

en näve riven hårdost (pecorino, parmesan eller grana padano – uteslut ost för vegansk pesto)

 

Gör såhär:

Ånga grönkålen, jag brukar lägga i en sil över vattenbad, räcker med 2-3 min oftast gå grönkålen blir lite mjukare och får mer intensiv grön färg. Rosta nötterna. Släng i grönkål, nötter, vitlök och citronsaft i en skål – gör några varv med stavmixer, häll i olja till önskad konsistens, dra ett par varv till med stavmixern. Ha i den rivna osten och smaka av med salt, peppar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du någon grönkål kvar så fräs på lite för att ha i salladen. Folk frågar mig varför jag äter grönkål hela tiden? 1 för att det är säsong nu. 2. Det är sjukt nyttigt 3 det är SÅ gott! Ta lite strimlad färsk grönkål (ta bort stjälken). Fräs påi en het panna med lite olja eller smör, räcker med ett par min då grönkålen blir lite frasig, släng ner lite pumpafrön också. Salt och peppra.

Nu kan du montera allt. På tallriken ligger då sötpotatis, tomater, broccoli och grönkål med pumpafrön. Smulade lver lite fetaost jag hittade i kylskåpet och klickade på grönkålspeston. Ringa ev över lite extra olivolja och servera direkt. Magiskt gott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

Leave a Comment