Igår hade vi sambons familj och några av deras vänner över på middag för att fira hans födelsedag. Blev mycket skratt, mat och vin – blev en riktigt lyckad kväll.
Vi bjöd på tapas till middag vilket var väldigt uppskattat. Blir ju enkelt då för alla att ta det dom gillar. Efterrätten blev fantastisk. Längesen jag gjorde pannacotta och det var sambons önskemål denna gång. Just lime och vanilj gifter sig väldigt bra med hallonen så detta rekommenderas starkt.
Om vi börjar med pannacottan;
Ingredienser ca 6 portioner
5,5 dl grädde
2 gelatinblad
2 lime
1 vaniljstång
0,5 dl sötning
Gör såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5-10 min. Koka upp grädden och sötning med vaniljstången under omrörning ca 10 min – ska inte bubbla. Fiska upp vaniljstången, dela på mitten och peta ut med fröna med knivudden. Lägg vaniljfröna i grädden och pressa i saften från 2 lime. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i den varma grädden. Vispa runt så dom smälter. Häll upp i portionsglas och ställ i kylen 4-5 timmar (eller gör dom dagen innan). För att undvika att pannacottan får en tjock hinna så täck med plastfolie.
Hallonsåsen kan du göra när du är klar med pannacottan och ställt den i kylen.
Ingredienser Hallonsås, 6 port
225 g tinade hallon (vi använde ekologiska från Polarica)
Ca 0,5 dl sötning
Ca två msk vatten
1/2 gelatinblad
Gör såhär:
Lägg det halva gelatinbladet i kallt vatten ca 5-10 min. Lägg hallonen med lite vatten i en kastrull och koka upp ett par min, mosa hallonen med en sked lite lätt. Tillsätt sötningen. Kör sedan hallonsåsen med en stavmixer tills den blir slät. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och tillsätt. Blanda så att gelatinet smälter. Ställ sedan kallt.
Vid servering så häll lite hallonsås på pannacottan och toppa med några extra färska hallon.
4 comments
Hej!
Ser jättegott ut. ? Vad rekommenderar du för sötning?
Tror du att det går att göra med kokosgrädde?
Hej! Vilka snygga skålar, vart har du köpt dem? ?
Lagerhaus, dock förra året 🙂