Brödiga Vallmorutor

by Jessica

Innehåller annonslänkar från svenskt kosttillskott

Hej allihopa!

Här är semestern slut och för mig och maken innebär det skärpning gällande kosten. Egentligen ända sen dottern kom, för snart 2 år sen (herregud va tiden går!) så har vi vart väldigt dåliga på att sätta oss själva i fokus. Som småbarnsförälder så orkar man liksom inte alltid, men nu har vi båda kommit till insikt att vi måste ta hand om oss själva och nu är det lågkolhydratskost som gäller till störst del (enstaka avsteg kommer vi alltid ha, ingen big deal, men vi mår bäst av att äta mestadels lågkolhydratskost helt klart!

Iallafall – jag experimenterade lite igår för att få fram ännu ett nytt bröd – kul om man kan varva lite så smörgås är något vi båda älskar! (så varför inte en nyttigare variant?). Detta gick hem hos både maken och dottern, jag kommer säkert experimentera lite med receptet, brukar bli så, men det var så många som ville ha receptet når jag frågade på min instagram så varsågod!

  • Enligt kostbevakningen blir det 21 kolhydrater för hela smeten, så äter du en vallmoruta blir det bara ca 2,5 kolhydrat (+ ev pålägg). För er som räknar dvs – jag gör det INTE.
  • Jag förvarade dessa i en glasmatlåda i kylskåp, skulle annars rekommendera att frysa dom, höll bra i kylen i 4 dagar iallafall.
  • Ska testa att rosta dessa, men tror det skulle bli kanon!

Ingredienser, ca 9 Vallmorutor (kan delas i mitten och blir då ca 18 smörgåsar)

5 ägg

ca 4 msk Philadelphiaost (naturell creme cheese – fet yoghurt, ex rysk eller creme fraisch, borde fungera också)

1 msk rapsolja

1,5 msk fiberhusk (adlink)

2 tsk bakpulver

1,5 dl mandelmjöl (adlink)

1,5 dl pofiber

1,5 msk vallmofrön (+ extra att toppa med)

0,5 msk brödkrydda

1 nypa flingsalt

ca 1 msk Nicks fibersirap (adlink) – sötning kan uteslutas också

 

Gör såhär:

Vispa äggen i några minuter med elvisp eller stavmixer så dom ökar i volym. Tillsätt philadelphia, mandelmjöl, pofiver, fiberhusk, bakpulver, fibersirap, salt, brödkryddor. Vispa eller mixa smeten slät, blanda ner vallmofrön (eller byt till valfria frön) och låt smeten stå och svälla några minuter.

Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma en fyrkant ca 1,5-2 cm hög, blev ca 30×30 cm stor kanske. Tips! känns smeten för kletig att forma så skölj händerna i kallt vatten och pudra pofiber på händerna!

Pensla brödet med uppvispat ägg och strössla vallmofrön över.

In i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-35 min. Låt det svalna på galler (så undviket man fukt på undersidan). Fler bilder kommer då jag kommer baka det igen och ev experimentera med receptet.

print

You may also like

8 comments

Carina 2019-07-20 - 10:09

Vad dolda de var ? och bra med lite omväxling till dina goda Ostplättar,

Reply
Marie 2019-07-17 - 13:49

Nu står den i ugnen. Bytte ut mandelmjölet mot lite mer än 0.5 dl pofiber o har chiafrö i…. Synd jag fortfarande är mätt sen frullen…. får prova det i morgon

Reply
Marie 2019-07-18 - 10:43

Blev lite torr så nu är det en ny med mindre pofiber o lite mer olja i ugnen

Reply
Simon 2019-07-17 - 10:37

Jag testade att baka detta, med creme fraschie istället för Philidelphiaost och mandelmjöl istället för pofiber samt att jag saknade brödkrydda. Tror att brödkryddan hade gjort susen för smaken som luktar ägg när det gräddas och smaken i sig var väldigt neutral, dock inte dålig på något sätt så det krävdes pålägg ned smak. Tack för receptet.

Reply
Christin 2019-07-17 - 07:43

Hej
Vad kan jag använda i stället för mandelmjöl? (Allergisk mot mandel)
Ser ju väldigt gott ut ?

Reply
Marie 2019-07-18 - 15:46

Hej. Jag tog 2 dl pofiber o 2msk +en skvätt olja istället för mandelmjölet

Reply
Elisabeth Svalefelt 2019-07-16 - 19:29

Gott vallmobröd.Tog creme fraise istället gick lika bra.Kul med nytt bröd lite då och då.

Reply
Marie 2019-07-16 - 14:29

Ser gott ut o lommer helt klart att prova men är ändå skeptisk då jag inte är en fan av mandelmjöl. Undras om man kan byta ut mot mer pofiber…. hmmm… får testa i morgon….
Tack för alla dina goda recept o av alla glada bilder… 1??

Reply

Leave a Comment