Dagens oglamorösa men grymt goda middag bestod av fläsklägg bakat i ugn, smörstekt strimlad vitkål och senapscreme.
Dennamat för tankarna till Polen, Tjeckien och även Tyskland. Vi bokade faktiskt en resa till Prag för ett par dagar sedan, det bär av dit 10-14 december och då ser jag fram emot att äta mycket sådan här mat. I Tyskland säger man Schweinhaxe och i Polen säger man Golonka om just fläsklägg, det tillagas på lite olika sätt men serveras oftast med stekt kål eller surkål och är verkligen gott – även om det tar lite tid.
Det sköter sig själv i ugnen nästan så man har ju tid för annat också. Vi köpte en rejäl bit fläsklägg på 1,5 kg – räkna med att det är mycket ben och en del köttbitar som man kanske inte vill äta så en del vikt försvinner, kan vara bra att tänka på när man beräknar portioner.
Fläsklägg är oftast väldigt billigt, inte ovanligt att hitta runt 30-40 kr kg. Har ni möjlighet och köpa i en saluhall tex så lägg till lite extra och få fin kvalitet! Köp helst färskt fläsklägg – men hittar ni rimmat så går det också bra (i butik finns det oftast bara rimmat)
Använder ni rimmat fläsklägg så skölj av köttstycket och badda av vätskan innan tillagning så får ni bättre slutresultat.
Ugnsbakat fläsklägg, 3-4 port:
1 fläsklägg, vårt var på 1,5 kg
1 gul lök
1 morot (kan uteslutas, ger dock god smak till fläsket)
Några klickar smör
Salt, peppar, torkad salvia (eller valfria andra örter)
Gör såhär:
Skär några skåror i svålen på fläsklägget med en vass kniv. Lägg det i en ugnsform med svålen uppåt. Hacka morot och lök i stora bitar och sprid ut runt omkring. Blanda salt, peppar och salvia (eller andra önskade kryddor) och klappa in på utsidan av köttet. Klicka över några klickar smör och ställ in i ugnen på ca 150 grader.
Jag körde min i ca 3 timmar för att den skulle bli extra mör och fin, ta ut plåten några gånger under tiden och pensla utsidan med det smälta smöret som ligger i botten. Vill man korta ner tiden så kör på 175 grader i ca 2 timmar. Sista 30 min drog jag upp till 200 grader och satte in formen högt upp i ugnen så svålen fick lite krisp och finare yta. Köttet är klart när det lätt lossar från benen och känns saftigt, innertemp runt 75 grader.
Som tillbehör blev det smörstekt vitkål, men gillar man surkål passar även det utmärkt. Gör egen eller köp en utan massa onödiga tillsatser, jag själv är inget fan av surkål så det blev vanlig vitkål för mig.
Smörstekt vitkål:
Beräkna ca 150-200 g (råriven vitkål) per person. Strimla tunt med en mandolin/osthyvel eller kniv. Bryn i mycket smör under ca 15 min så den blir lätt brun i färgen (blanda runt så det inte bränns). Smaka av med salt och peppar (släng även i hela kumminfrön om ni gillar den smaken). Det är även gott att steka kålen med lite tunt strimlad gul lök för ännu mer smak.
Senapscréme:
2-3 msk creme fraiche*
2 msk senap (helst grovkornig med låg kolhydratsinnehåll)
En klick pepparrotscreme eller färskriven pepparrot
Salt och peppar
*Vill du hellre ha mejerifritt? Byt till majonnäs
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en skål, ta dock lite senap i taget tills du får önskad styrka. Servera cremen med fläsklägget och den stekta kålen.
14 comments
Jag ska ungsbaka en fläsklägg på 2 kg i morron efter det här receptet. Ska ha potatismos till. tycker tiden är logisk 3 timmar på 150 gr. Man vill ju inte äta rått kött utan välstekt krispigt med en riktigt brun skorpa. tack för receptet.
Jag ska ungsbaka en fläsklägg på 2 kg i morron efter det här receptet. Ska ha potatismos till. tycker tiden är logisk 3 timmar på 150 gr. Man vill ju inte äta rått kött utan välstekt krispigt med en riktigt brun skorpa. tack för receptet.
[…] Ugnsbakat Fläsklägg | Tjockkocken […]
Tack för detta recept. Jag är ständigt återkommande hit sedan många år tillbaka. Bästa fläsklägget 🙂
Tack för din inspiration, utvecklade lite. Lök äpple, morot och vitlök fick gå med lägget och en gnutta vitt vin och fond, spädde med vatten under resans gång. Gjorde sås på vätskan och kryddade med färsk salvia och honung, gjorde en bottenredning och festade till såsen med creme fraiche. Serverade med smörslungad potatis, brynt vitkål i smör samt såsen. En Pinot Gris från Alcase passade utmärkt med sin lilla sötma, mums!
3 timmar för en bit fläsklägg på 1.5 kg är alldeles för mycket!! 3 timmar är vad jag och många andra hade kört med för en stor gås. Max 1 timme per kg är väl en skaplig tumregel, men i ugn så är nog 40-45 min per kg ofta bättre. Kör du en bit på 1.5 kg i 3 timmar i ugnen så borde steken om något vara torr och inte saftig.. och är den fortfarande saftig så är den ingenting mot hur saftig den hade vart efter halva den tiden.
Fläsk är dessutom redan väldigt mört i sig och speciellt rimmat fläsk så det är inget man ska behöva tänka på när man tillagar det!
Undrar som några andra, har du använt färsk eller rimmad fläsklägg?
Gjorde smörstekt vitkål idag, suveränt gott med kummin i?
Välsmakande rätt som du bör tillaga.
Tack för ett väldigt gott recept. Vi lagade idag och har njutit och ätit upp allt ?
Spelar d ngn roll? Jag gör på rimmat nu…chansar!!
Använde du rimmad eller färsk fläsklägg?
Hej
Jag undrar om du har rimmad eller färsk fläsklägg?
Det står i texten
”Det sköter sig själv i ugnen nästan så man har ju tid för annat också. Vi köpte en rejäl bit fläsklägg på 1,5 kg – räkna med att det är mycket ben och en del köttbitar som man kanske inte vill äta så en del vikt försvinner, kan vara bra att tänka på när man beräknar portioner.
Fläsklägg är oftast väldigt billigt, inte ovanligt att hitta runt 30-40 kr kg. Har ni möjlighet och köpa i en saluhall tex så lägg till lite extra och få fin kvalitet! Köp helst färskt fläsklägg – men hittar ni rimmat så går det också bra (i butik finns det oftast bara rimmat)”