Hoppas alla hade ett trevligt nyår! Igår var den dagen som kallas internationella pizzadagen. Läste någonstans att flest hushåll beställer hem eller går och köper pizza just på nyårsdagen. Även jag och killen var sugna på pizza efter en fantastiskt rolig och händelserik nyårsafton. Vi bestämde oss för att göra en egen LCHFpizza. Har provat lite olika bottnar men det är svårt att få rätt konsistens. Den vi provade igår var en variant (lite omgjord) från 56kilo (http://56kilo.se/godaste-lchf-pizzan/) och blev ganska god, saknar dock sprödigheten från vanlig pizzabotten, jakten på den perfekta degen går vidare.
1 plåt (ca 3-4 portioner beroende på hur hungrig man är)
120 g riven grana padano eller liknande
4 ägg
0,75 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
2 msk philadelphia
Lite salt
Vispa ägg, grädde, philadelphia och fiberhusk med elvisp, blanda sist ner osten. Låt stå ca 5 minuter. Fördela degen på plåten. Grädda i ugn ca 15-20 minuter i 175g så den får lite färg.
Ta ut degen, höj ugnstemperaturen till 250 g och lägg på önskat pålägg. Vi använde hemmagjord tomatsås (recept kommer längre ner), riven ost, hackad champinjon, rödlök, körsbärstomater och förstekt bacon. In i ugnen tills osten smält, ca 5-7 min räcker oftast. Tips är att efter gräddning även toppa med oregano samt ruccola, tyvärr ekade köket vårat tomt efter detta så vi fick klara oss iallafall.
Tomatsås för pizza:
Denna sås kan ni göra i förväg om ni önskar, klarar sig i kylskåpet några dagar i sluten behållare.
1 burk krossade tomater
1 vitlök solo eller 2 vanliga vitlöksklyftor
½ finhackad rödlök
tomatpuré (ca 2 msk)
örter (vi hade basilika och timjan – oregano passar bra också)
salt, peppar
smör för stekning
Fräs rödlök och vitlök i en kastrull tillsammans med en klick smör. När löken börjar bli lite genomskinlig så klicka i tomatpuren så den får fräsas tillsammans med löken. Tomatpurén får bättre smak just om man försteker den lite och inte bara låter den puttra med såsen. Häll på krossade tomaterna, salta, peppra och ha i örter efter smak. Låt såsen puttra länge på låg/medelvärme – gärna runt 30 min. Denna sås räcker till åtminstonne 3 pizzor.
Slängde även ihop en snabb och fantastiskt god vitlöksås att ha till pizzan, denna kommer jag göra MÅNGA GÅNGER!
Vitlökssås: (mängderna är ungefärliga)
2 dl rysk yoghurt
1 dl majonäs
vitlök efter smak (ju mer desto bättre enligt mig)
salt, peppar
persilja (jag använder hackad fryst persilja)
Blanda allt och smaka av. Låt stå i kylen lite innan servering så vitlökssmaken hinner gotta till sig)