Idag var jag sugen på något vegetariskt, snabbt och enkelt till lunch, har inte mycket tid nu innan jag ska göra både mig och Ella redo för att gå till BVC på uppföljning. Laga lunch med en en månads bebis är inte alltid det lättaste, men detta gick så fort så det var inga problem.
Riktig riktigt gott blev det också! Jag är ingen sopp-människa. Ända sen jag gjorde min gastric bypass 2012 har jag avskytt allt vad soppor och smoothies heter, eftersom jag då tvingades leva på flytande kost ett par månader. Först nu börjar jag tänka om, haha. Så kommer försöka mig på lite goda smoothies och soppor under höst och vinter, snabb mat är att prioritera när man ska ta hand om en bebis också.
Iallafall, här kommer receptet!
Tomatsoppa med höstfeeling, ingredienser ca 2 port:
Ca 200-250 g fylligt röda plommon/körsbärstomater
1 selleristjälk
Ca 2 vitlöksklyftor
En liten gul lök
1/2 normalstor zucchini
1-1,5 dl grädde (byt till kokosgrädde för mejerifritt)
Ca 1-2 msk tomatpuré
Ev en skvätt grönsaksfond
Salt, peppar och valfria torkade örter (jag tog timjan och rosmarin)
Olja eller smör till stekning
Gör såhär:
Strimla löken, vitlök, tomater, zucchini och selleri – behöver inte va så noga. Släng ner allt i en stekpanna med lite olja eller smör. Fräs allt sammans 5-10 minuter så det mjuknar. Slå i tomatpuré, fond och grädde. Låt puttra några min så det tjocknar. Smaka av med salt, peppar och örter.
Använd stavmixer och pulsera soppan några varv så du får en slätare soppa. Kör stavmixern direkt i pannan om du har en som tål det, häll annars över i en djup bunke och stavmixa.
Servera toppad med tex Västerbottenost, snabbstekt grönkål, pumpafrön och lite olivolja. Vill man så tar en bit Fröknäcke eller min keso-frölimpa till.