Fixade i ordning en snickerskaka igår för att ta med till kollegorna på jobbet idag. Idag går jag nämligen efterlängtad SEMESTER! Som jag har längtat efter denna dag.
3 veckors njutning passar ju bra att inviga med lite god snickerskaka. Finns många recept likt detta så jag kan inte ta åt mig äran direkt, men detta blev min variant och den vart verkligen supergod!
OBS! Denna innehåller jordnötter och jordnötssmör – vilket har högre kolhydratsinnehåll.- Många räknar inte jordnötter (baljväxter) till LCHF. Det kan kvala in på lågkolhydratkost där man har högre gränser. Varje bit innehåller inte många kolhydrater så man kan unna sig att göra en sådan här till fika om man tolererar jordnötter. Dblir en hel del kolisar totalt i hela kakan – men den är extremt mättande, så tanken är att man bara äter litegrann. Kan man inte hålla sig till bara några bitar så gör som jag – bjud på det till fika så har du ingen möjlighet att äta upp hela själv, haha! Jag tärnade dock upp den och den räcker till måååånga bitar. Vill man istället göra en snickers med mandel istället för jordnötter (mer LCHF) så testa DETTA recept.
Jag använde en pajform ca 25 cm diameter, med avtagbar kant.
INGREDIENSER, TJOCKKOCKENS SNICKERS;
– 200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt. Jag brukar blanda 70% och 86%)
– ca 350 g (en burk) jordnötssmör utan tillsatt socker (exempel på märken med bra jordnötssmör är Vitaprana, Green Choice, Kung Markatta osv)
– ca 200 g jordnötter (välj lite bättre kvalité och inte för saltade)
– ca 250 g smör
– 2-4 msk sötning (kan även uteslutas)
– ½ dl grädde
– en nypa flingsalt
Gör såhär:
Steg 1, Botten; Smält 100 g choklad över vattenbad tillsammans med ca 75 g smör. Blanda noga så det blir en jämn smet. Häll chokladen i botten av pajformen och ställ in i frysen så den stelnar (tar max 15 min). Under tiden botten stelnar kan ni göra iordning fyllningen.
Steg 2, Fyllningen; Lägg jordnötssmöret i en kastrull tillsammans med 100g tärnat vanligt smör. Ha på låg värme och rör runt tills det smälter ihop.
Grovhackaca 200g jordnötter, spara lite åt sidan om ni vill toppa kakan med jordnötter). Häll jordnötterna, grädde och lite sötning i taget ner i jordnötssmöret. Smaka av om det behövs mer sötning och tillsätt nån nypa flingsalt (förhöjer smakerna).
Ta ut pajformen ut frysen, häll jordnötsblandningen över chokladbotten och ställ in i frysen igen. Nu behöver det lite längre tid för att stelna, räkna med 20-30 min.
Steg 3, Topplagret; Smält sedan sista chokladen, 100 gram, tillsammans med 75 g smör över vattenbad.
Ta ut pajformen ut frysen, känn på toppen så jordnötsfyllningen blivit hård (behöver ej vara genomfrusen). Häll sedan över den smälta chokladen och toppa med några hackade jordnötter. Ställ in i frysen igen tills det är dags att servera.
Tips! Dela upp i portionsbitar så är det lättare att bara ta ut lite grann i taget från frysen. Ät och njut!
7 comments
Fantastiskt god, första gången gjorde jag det utan sötning.
Då va den kanon god!
Men när jag nu andra gången gjorde denna med munk frukt som sötning så blev den alldeles underbar.
Förvarar dessa i frysen när man skurit uoo den i bitar så man slipper kles på fingrarna. Toppenrecept!
Woooow!!! Vilka fina recept ….Jag tänker fira jul med dej <3 på julbordets läckerheter ….Kram…
Ska jordnötssmöret vara med eller utan salt??
Jag gjorde nyss snickerskakan och blev lite besviken. .. ja tyckte den blev väldigt smörig… blir din också? Eller så hade jag alldeles för höga förväntningar. .. älskar din blogg och dina instagraminlägg. ..
Jag gillar iofs att den blir smörig. Men man kan självklart minska lite på smöret, det är ju en smaksak! 🙂
En liten fundering. Motsvarar 1 msk suktilett flormelis 1msk socker? Jag undrar därför jag själv just nu har en sort som är precis så.
När jag ändå skriver ska jag passa på att berätta att jag följer dig på Insta och du ger mig otroligt mycket pepp så tack. 🙂
ja, på ett ungefär blir det samma mått om man byter till socker. 🙂 Tack så hemsk mycket!