Tjockkockens Moussaka

by Jessica

Vem älskar inte en mustig och smakrik moussaka? Den fylliga smaken av lammfärs, tomat, örter och vitlök som varvas med krämig ostsås och skivor av stekt aubergine. Låter det lockande? Tänkte väl det.

Passa på att göra några matlådor också, som med alla gratänger så blir moussakan bara ännu godare efter någon dag. Finns mängder av recept på moussaka, detta är min variant. Denna tar lite tid att fixa men passa perfekt på en helg när man oftast har lite mer tid.

Tjockkockens Moussaka, ca 4-5 port

2 normalstora auberginer

 

Ingredienser köttfärssås 

500 g lammfärs (nötfärs går också bra)

1 morot

1 selleristjälk

3-4 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1 stor gul lök

3-4 vitlöksklyftor

1 kanelstång (alt ett par nypor malen kanel)

En näve färsk/fryst persilja

Salt, svartpeppar, torkad oregano

Ca 200 g riven ost

Smör till stekning

Ingredienser ostkräm

Ca 100 g riven ost (gärna vällagrad)

300 g philadelphia

Ca 2 dl grädde

Salt, svart och vitpeppar

Gör såhär: 

Aubergine:

Börja med auberginen. Jag brukar föredra att förkoka den. Släng i hela auberginerna i saltat vatten, gör några hugg i dom med knivspetsen och koka ca 8 min. Ta ut dom och låt svalna. Detta gör man för att minska beskheten och vätskan i auberginen. 

Skiva sen auberginen ca 0,5cm tjocka skivor. Stek skivorna sedan nån minut per sida i smör eller olja. Skivorna ska bara få lite färg, salta och peppra.

Köttfärssåsen

Hacka lök, selleri, morot och vitlök. Fräs lammfärsen i smör i en djup gryta, tillsätt grönsakerna och stek tills dom har mjuknat och färsen är genomstekt. Klicka i tomatpure och fräs med färsblandningen snabbt. Häll sen på krossade tomater, smula ev i en kycklingbuljongtärning och Krydda med salt, peppar, lite oregano och persilja. 

Blanda runt och lägg i kanelstång (eller mald kanel). Låt puttra på medelvärme ca 20-30 min. Om för mycket vätska avdunstar så tillsätt lite vatten, se bara till att den inte är för lös utan hellre lite krämig köttfärssås. Glöm inte plocka ut kanelstången!

Ostkräm: 

Vispa ihop philadelphia och grädde, vänd ner osten och smaka av med salt, svart och vitpeppar. Vill man så kan man även tillsätta lite muskot och en riven vitlöksklyfta.

Montering: 

I en ugnsform, lägg ett lager av aubergineskivor i botten, lägg på köttfärssås och klicka på ostkräm – smeta ut den.

Lägg sedan ett nytt lager aubergine, köttfärssås, ostkräm och fortsätt så tills formen är full.

Toppa med riven ost (alt skivad mozzarella) och kör i ugnen 30-40 min på 200 g tills osten får fin färg (lägg på folie på slutet om osten börjar bli för mörk).

Ta ut ur ugnen och låt moussakan sätta sig minst 10-15 min innan ni hugger in. Servera med lite grönsaker och tex smulad fetaost.

 

 

IMG_20170907_193213

 

print

You may also like

2 comments

Merja 2020-11-06 - 20:13

Ojojoj. Här har man gått och lagt sig så ser man de här ljuvliga bilderna och börjar känna sig hungrig.

Reply
Julia Markendahl 2019-09-01 - 09:17

Bästa receptet! 😀

Reply

Leave a Comment