Ibland vill man ha någonting till efterrätt eller till fikat på jobbet – utan att få i sig massa onödigt socker, gluten och skräp, då är dessa mandelsnickers perfekta.
En vän till mig så en gång att ”Man äter inte efterrätt för att vara nyttig” och det stämmer. Efterrätt och fika är inget jag äter varje dag, det blir en dålig vana för mig, men ibland – då vill man banne mig ha det!
Dessa Mandelsnickers är superenkla att göra och väldigt mättande, jag tycker därför man nöjer sig med 1-2 bitar. Dessa är en variant på min vanliga snickers som innehåller betydligt med kolhydrater än denna mandelvariant.
Chokladen avgör hur många kolhydrater det blir så välj en med hög kakaohalt. Jag själv älskar Lindt Excellence 85% (19 g kol/100g) och Vivano 92% (13 g kolhydrater/100g) men här väljer ni själva vad ni vill ha. Utslaget per bit brukar det i slutändan inte bli så mycket.
Formen jag använde var en enkel glas matlåda från ikea (Förtrolig heter den). Storlek 13x19x7.
Mandelsnickers
100 g mörk choklad, minst 70%, gärna högre.
185 g mandelsmör (tex Kung Markatta)
100 g hackad mandel
100 g smör
2-3 krm havssalt
2 msk grädde
Ev lite sötning (tex sötströ/xylitol)
Gör såhär:
Smält 50 g choklad och 25 g smör i vattenbad eller försiktigt i micron. Tillsätt en nypa havssalt och häll chokladsmeten i en frystålig form (jag hade även bakplåtspapper i botten). Ställ in i frysen och låt stelna, tar max 10-15min, behöver ej bli genomfrusen.
Värm upp mandelsmör och 50 g smör i tärningar i en kastrull, ha inte för hög temperatur så det bränns. När smöret smält så tillsätt grädden, önskar du använda sötning så tillsätt även det -men går att utesluta helt. Häll ner de hackade mandlarna, spara dock lite att toppa kakan med!
Mandelsmöröran blir som en kletig men jämn smet. Ta ut formen med chokladbotten ur frysen och häll på mandelröran. Ställ in formen i frysen igen . Nu behöver den lite längre tid för att stelna något. Avvakta ca 30-40 min.
Smält resterande 50 g choklad med 25 g smör och en nypa havssalt. Toppa mandelkakan med chokladblandningen och strö över lite hackade mandlar. In i frysen igen och låt stelna. Ta sedan ut hela kakan och skär med kniv i lämpliga bitar.
Förvara mandelsnickers i frysen i en stängd matlåda, ta fram en stund innan. Dom ska ätas.
15 comments
Det där med att ”ta fram en stund innan det är dags att äta” är det enda jag misslyckas med hela tiden ?
Älskar dessa!
Herregud vad mandelsmeten var god!! Nu ligger den i frysen och gottar till sig. Mums!
Recept
Har privat göra dessa idag och blandade i lite lakritspulver i ena chokladdelen. Blev mycket lyckat?
Oj så goda. Jag skar upp tre skivor, sambon åt en halv och jag resten. Men det blev ganska dyrt godis med ekologiskt mandelsmör. Är väl iofs bra så blir det inte gjort så ofta 🙂
Supergott och perfekt till mellis eller fika!
Håller på att baka den nu ska bli gott till mitt kvälls te och någon bra film på Tv. Tack trevlig helg 🙂
Om man inte har mandelsmör, kan man använda vanligt smör?
Kunde man det?
Då blir det ju bara smör med grädde och lite hackade mandlar. Mandelsmör är mixad mandel helt enkelt och kallas smör, eftersom oljorna i mandeln gör mixen smörig typ. Beter sig alltså inte som vanligt smör.
Hej, nej du kan inte använda vanligt smör, mandelsmör är en helt annan produkt (mixade mandlar till en kram i i princip). Mandelsmör kan man köpa färdigt eller göra eget, jag föredrar och köpa ett färdigt utan tillsatser, tex Kung markattas.
Kan du fixa så att det är lättare att skriva ut recept utan att få med precis allt på hela sidan. Testa skriva ut från din egna och se sen skillnaden när du printar från Bakervsrunner.
Ungefär hur stor form använde du?
En glas matlåda från ikea (Förtrolig heter den). Storlek 13x19x7. Bra att du fråga, lägger in det i receptet 🙂
Tack ?