Hej!
Idag är en sådan där dag när man behöver lite comfortfood. Man behöver äta något man känner igen, som är tröstande på något märkligt sätt. Idag behövde jag en gryta som jag alltid gjorde förr, innan LCHF-tiden. Då hade jag mängder av sweetchilisås i. Ni vet, sån man köper färdig på flaska. Problemet är bara att den innehåller massor av tillsatser och socker. Så sugen var jag inte på just den delen. Jag gjorde därför en ny variant, som är lite mer LCHF-anpassad.
Vart riktigt gott och är väldigt enkel. Perfekt vardagsmat.
Ingredienser Sweetchili-köttgryta ca 4-6 port
Ca 1 kilo fläskkött, tex benfri karré
2 stora röda paprikor
2 gula lökar
ca 2 dl grädde
Ca 2 dl creme fraiche
3-4 msk tomatpuré
2-3 tsk Sambal olek
2-3 vitlöksklyftor
Salt, peppar, paprikapulver och eventuellt 1-2 msk sötning
Smör till stekning
Gör såhär:
Strimla paprikan, hacka löken och skär köttet i grytbits-storlek. Bryn köttet i smör. Salta, peppra och strö över paprikapulver. När köttet nästan är genomstekt, ta ur det ut pannan och ställ åt sidan så länge.
Stek på paprika, lök och vitlök i samma stekpanna några min så det mjuknar.
Slå på grädde, creme fraiche, tomatpuré, sambal olek efter smak (jag hade ca 2-3 tsk), salt, peppar och sötning. Jag använde ca 1,5 msk sötströ för att balansera smakerna. Sötning kan givetvis uteslutas. Vispa runt såsen medans den puttrar på medelvärme, lägg ner köttet i såsen och låt puttra ca 15 min så köttet är färdigt och såsen kokat ner lite, smaka av med lite salt och peppar.
Vill man ha lite mer sting så strö över lite chiliflakes eller ta extra sambal olek.
Servera med tex blomkålshack , ugnsrostat blomkålsris, shiritakinudlar eller bara lite grönsaker.
4 comments
Wow! Den här var såå god!!
Supergod gryta!!! Det blir nästa middag på våran syjunta ! Bara jag som äter LCHF men hemma hos mig serveras inget annat. Tack för ett jättebra recept!!!
Supergott! Kan starkt rekommenderas 🙂
Du lagar så mycket gott och jag har provat flera rätter som alla smakar lika bra. Den här grytan ska jag testa med. Tack för alla fina recept du lägger ut 🙂