Söndagsmiddag: Köttgryta Långkok med blomkålsris

by Jessica

 

IMG_20150315_202557

 

I söndags gjorde jag en smarrig köttgryta till middag. Fördelen med grytor och även gratänger är att dom sköter sig själv mest, visst tar det tid – men man hinner ju göra massa annat under tiden! Denna gången blev det en mustig gryta med nötgrytbitar, paprika och bacon bland annat.

IMG_20150315_171755

 

Ingredienser, 4-6 portioner

800 g nötgrytbitar

1 paket bacon

1 köttbuljongtärning

3 lagerblad

2-3 msk tomatpuré

3-4 paprikor i olika färger

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 dl creme fraishe

ca 1 dl grädde

en skvätt Bong Schalottenlöksfond

smör

 

 

IMG_20150315_172621

 

Fräs på köttet i rejält med smör så köttet får lite yta men inte blir helt genomstekt. Klyfta gula löken i större klyftor och lägg lök, köttet, lagerblad, köttbuljongtärning samt en rejäl klick smör i en gryta. Fyll upp med vatten så det täcker ordentligt. Koka på medelvärme utan lock i ca 1½ timme.

IMG_20150315_173148

 

 

 

IMG_20150315_185553

Rör runt i grytan. Strimla paprikan och häll ner i grytan, pressa över vitlöken, slå på en skvätt Bong Schalottenlöksfond. Blanda runt och klicka i tomatpuré. Krydda med mald kummin, paprika, salt, peppar.

Låt köttgrytan puttra under lock i ca 30 min extra, tills paprikan mjuknat ordentligt.

 

Tillsätt sedan creme fraishen, grädden och klipp baconet i bitar i grytan. Lägg på locket och låt det puttra ca 10-15 min extra tills baconet blivit klart.

 

IMG_20150315_193727

 

Jag serverade med smörstekt blomkålsris. hade lite gurkmeja i ”riset” så att det fick en härlig gul färg.

IMG_20150315_192535

print

You may also like

1 comment

Birgit Johnsen 2015-03-17 - 18:11

Jeg ønsker å følge

Reply

Leave a Comment