Smörstekt torskfilé, rödbetspuré, knaperstekt sidfläsk, rostade pumpakärnor och fänkålscrudité

by Jessica

IMG_20151027_201442

Idag ville jag göra något speciellt. Har haft en idé i huvudet ett tag och tänkte slå på stort idag. En vanlig tråkig tisdag förvandlades till en gourmetmiddag med tända ljus. Har tidigare skrivit om mitt försök till att köra fisk på tisdagar och dagen till ära plockade jag fram torsk ur frysen. När jag ändå rotade där hittade jag även några skivor sidfläsk och tänkte att det kommer bli en bra mix.

IMG_20151027_191245

Allt blev inte med på bild eftersom jag freestylade lite i köket, som vanligt. Vi börjar med fänkålen. Detta är en ingrediens som lätt tar över i de flesta rätter, men i denna form så blir den mycket mildare i smaken, Inga exakta mått här utan prova er lite fram till rätt smak. Kommer definitivt göras många gånger här hemma och är ett gott tillbehör till fisk, men säkerligen kyckling och vissa kötträtter också!

 

Fänkålscrudité (inlagd fänkål)

Skär av de gröna stammarna på fänkålen, spara ”dillkvistarna”. Skiva fänkålen i tunna strimlor, finhacka några vårlökar. Lägg fänkål, vårlök och lite av dillkvistarna från fänkålen i en glasburk. Pressa över saften från en halv citron, en liten skvätt vitvinsvinäger, ca ½ dl olivolja och ½ dl rapsolja. Salta och peppra lite lätt och blanda runt. Låt stå i burken medan du förbereder resten av middagen.

IMG_2379

Sidfläsket tärnade jag bara, la ut på en bakplåtspapperklädd plåt och körde i 10-12 min på 200g, tills det blivit knaperstekt, lägg sedan åt sidan.

IMG_2388

Pumpakärnorna la jag i blöt 10-15 min. Hällde av vattnet och rostade i stekpannan tillsammans med en klick smör och lite salt. Dom är klara när dom fått lite färg och börjar ”poppa”. Blanda runt med en stekspade elelr liknande medan du rostar dom så kärnorna inte bränns. Väldigt bra tips som snacks också!

IMG_2386

Rödbetspuré (detta blev väldigt mycket, hade säkerligen räckt till 6 portioner minst eftersom vi bara åt en klick. Nästa gång gör jag mindre!)

430 g färdigkokta rödbetor (förpackningen var på 500g men blev 430 gram efter man hällt av vätskan)

75 g smör

en skvätt grädde

½ pressad citron

salt, peppar

 

Mixa rödbetorna. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de mixade betorna och en skvätt grädde. Pressa i lite citron och krydda med salt och peppar. Låt koka upp och mixa sedan igen (gärna med stavmixer) till en slät puré.

IMG_2383

Torsken då? Inga konstigheter där. Klappa in lite salt på fisken. Låt dra några minuter. Dela fiskblocket i 4 bitar. Peppra båda sidor och stek i smör ett par min på båda sidor. Fisken ska bli genomstekt och kommer börja dela på sig när den är klar. Våran höll tyvärr inte ihop helt, men det blev gott ändå!

IMG_20151027_195307

Alla delarna av middag är lätta i sig och kräver inte mycket fix. Tillsammans blev det en underbar kombo! Den milda torsken passar utmärkt med den jordiga rödbetan, salta fläsket, nötiga smaken av pumpafröna och syrligheten från den inlagda fänkålen. En väldigt bra tisdagsmiddag i mina ögon och inte tog det särskild lång tid heller.

IMG_2390

IMG_2392

print

You may also like

Leave a Comment