Idag blev det wok till middag, det blev en härlig doft som fyllde hela köket måste jag säga. Just asiatiska köket är inte något jag är speciellt van att laga så detta fick bli min egen variant av en härlig wok – en smörig sådan.
När man lagar vanlig wok med nudlar, massor av grönsaker och kokosmjölk springer kolhydraterna iväg och man går miste om fettet. Nu försökte jag göra en så ”fet” variant som möjligt istället och det blev supergott!
Smörig Biffwok ca 4 portioner:
5-600 g strimlat nötkött
2 röda paprikor
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 200-250 g champinjoner
1 burk Bambuskott (Ica Asia – 3g kol/100 g)
1 förpackning kokosgrädde (250 ml Blue dragon)
1 köttbuljongtärning (ekologisk)
ca 1 tsk sambal olek
1 lime
salt, svart och vitpeppar, chiliflakes/strimlad färsk chili
va 1 tsk sötströ eller annan sötning (går att utesluta)
Glutenfri soya
1 förpackning sjögräsnudlar eller shiratakinudlar
ca 100 g smör
ev lite färsk/fryst koriander att toppa med.
Börja med att strimla paprika, lök,champinjoner samt finhacka eller pressa vitlöken. Lägg i 25 g smör i en het wokpanna (alternativt djup gryta/tekpanna). Fräs paprika, lök samt vitlök ett par minuter. Tillsätt champinjonerna och 25 g smör ytterligare. Salta, peppra och tillsätt kokosgrädden, sambal efter smak (jag tog bara ca 1 tsk) samt saften från en pressad lime. Rör runt ordentligt och tillsätt en smulad köttbuljongtärning. Låt puttra några min på medelvärme, smaka av med glutenfri soya, chiliflakes och aningen sötning om så önskas.
I en separat stekpanna, lägg i 25 g smör och fräs några minuter. Om det blir för mycket vätska av köttet – häll av det försiktigt så att inte köttet blir segt och kokt.
Tillsätt bambuskotten i grytan, blanda runt. Följ instruktionerna på nudelpaketet – dvs skölj i kallt vatten ordentligt. Blanda ner kött och nudlar i wokpannan. och låt stå på eftervärme ca 4-5 min. Passa gärna på att rosta lite sesamfrön i en torr het stekpanna – riktigt gott att toppa rätten med.