Igår kände jag för en hederlig svensk klassisker till middag. Enkel mat är ibland det godaste som finns, och låt oss vara ärliga, när man är hungrig ska det gå fort!
Jag och pojkvännen köpte rökt sidfläsk på Farsta Torgs lilla julmarknad i helgen och kunde knappt hålla mig till tåls med att äta det. Det både doftade och smakade ljuvligt.
Skiva sidfläsket, stek skivorna i smör och lägg sedan i en form i ugnen (låg värme) medan du gör såsen i samma stekpanna. Vad behöver man till stekt fläsk då? Löksås såklart! Kändes ändå som det saknades nåt och kom på att jag sett ett recept hos en av mina favoritbloggar, Lesscarbs, som jag velat testa ett tag – nämligen vitkålsmos!
Hennes recept hittar du här: http://lesscarbs.se/lchf-lunch-och-middag/vitkalsmos/ …. ett tips bara, börja inte kolla hennes blogg om du är hungrig, finns så himla mycket gott där!
Det hela är väldigt enkelt egentligen.
Vitkålsmos 3-4 port
1/2 vitkålshuvud, ca 500 g
20-40 g smör
salt, svart & vitpeppar
ev 1-2 msk Philadelphia (kan uteslutas)
Gör såhär:
Dela vitkålen i bitar och koka den mjuk, ca 8-10 min. Mixa kålen till mos med smör, (ta lite i taget). Smaka av med salt och peppar, Tillsätt Philadelphia för ännu krämigare konsistens.
Löksås 3-4 port
ca 3 dl grädde
2 skivade gula lökar
smör till stekning
½ tsk dijonsenap
salt, peppar
Gör såhär:
Fräs löken i rikligt med smör tills den mjuknat (ska ej få färg). Häll på grädde, salta och peppra efter smak samt blanda i lite senap. Låt såsen puttra på medelvärme tills den reducerat i mängd och tjocknat, tar 10-15 min.
3 comments
Underbart gott! Vi hade inte rökt uten rimmat sidfläsk, men hur gott som helt. n återkommande middag.
/ Carina
[…] Onsdag: Sidfläsk, Löksås & Vitkålsmos […]
Det fläsket alltså. Jisses vad GOTT det ser ut!