Idag blev det en uppdaterad variant av fredagsmyset. Istället för vanlig tacos som jag gissar många äter idag blev det Räktacos hos oss. Har gjort detta någon gång förut men kom på att jag ej lagt upp detta tips i bloggen innan, rena skandalen ju!
Räkna med 1-2 ostkorgar per person – beroende på hur mycket fyllning ni väljer ha i. Det blir väldigt mättande, för oss räckte det idag med en, väldigt välfylld, var.
Börja med ostkorgarna. Du behöver en lättskivad och neutral ost, tex herrgård, svevia eller gouda (OBS, ingen med mycket hål i). Lägg dubbla skivor av ost på en ugnsplåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 8-10 min 200 g eller tills den fått färg. Ta ut, låt plåten stå 30-45 sekunder. Sleva försiktigt upp ostchipsen och häng över botten på ett runt glas eller en skål tills dom stelnat. Vill man ha ”ostskal” istället så häng dom över ett avlångt glas – se bild nedan.
För ostkorg – använd en skål och forma på:
För ostskal använd ett avlångt glas:
Fixa tillbehören medan ostkorgarna är i ugnen/svalnar. Här är det bara och välja vad ni vill ha själva. Hos oss blev det riven ost, krispig grönsallad, creme fraishe, egen tomatsalsa och guacamole.
Recept på guacamolen finns här: https://www.tjockkocken.se/kyckling-gronkalsburgare-med-syrlig-guacamole/
Enkel Tomatsalsa 4 port:
200 g hackade körsbärstomater
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
Saften från 1/2 pressad lime
1 msk olivolja
I msk tomatpuré
Salt, peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av, håller några dagar i glasburk i kylskåp.
Räkorna:
Använd färska eller helt tinade räkor eller scampi. Fräs i smör någon minut – inte länge alls behövs och håll koll så dom inte blir sega. När vi stekte pressade vi över lite limesaft och pressade över lite vitlök. Även gott med tex lite chiliflakes.
Fyll sedan ostkorgarna med era tillbehör och toppa med räkorna. Så gott!!
4 comments
Mina blev jättefina, jag använde Goudaost. Goda blev de också!
Jag brukar bara få till mina ostnachos med cheddar, håller med om att annan ost flyter ut
Det låter och ser så gott ut men varje gång jag försöker så ”flyter” osten ut så det blir en stor bit av alltihop. Jag brukar använda grevé eller herrgårds. VAD gör jag för fel ?? Dina ser så fina ut 🙂
Det är olika, vi issa ostar går de bra med. Gjorde med en lagrad herrgård igår, gick inte alls. Tricket är nog att dom är tjocka nog, dvs dubbelt lager och inte för tunna skivor och ha plåten ganska långt upp i ugnen. Sen är alla ugnar olika så övning ger färdighet 🙂