Hej allihopa!
Ikväll när jag kom hem från jobbet var jag alldeles exalterad, nästan sprang från tunnelbanan för att komma hem så fort som möjligt. Anledningen? Vi hade förberett pulledpork till kvällens middag som stod och gottade sig i ugnen. Det var första gången vi testade och göra det och jag måste säga att det var värt besväret!
Vi börjar med gårkvällens preparationer… kanske bör varna redan nu att detta inlägg kanske blir långt.
Till att börja med gjorde vi hemmagjord barbequesås, då de köpta oftast innehåller en hel del socker och annat konstigt. Försökte göra så gott vi kunde och höftade lite när vi slängde ihop den, men bra blev det!
Ingredienser Barbequesås:
2 dl passerade tomater
en matsked tomatpure
1 dl Steviaketchup
0,5 köttbuljongtärning
Ett par matskedar Bong Scharlottenlöks fond
Någon tsk Liquid smoke
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar, paprika, chilipulver, lökpulver
en skvätt pressad citron
ett par nypor sötströ
1 tsk Tamari soya
1 tsk Dijonsenap
Fräs den pressade vitlöken och tomatpuren i en kastrull med lite olivolja. Tillsätt passerade tomater och stevia ketshup. Lägg i en halv buljongtärning, tillsätt fond, citron, soya och liquid smoke. Smaka av och låt puttra ner lite i ca 20 min. Rör runt då och då. Smaka av såsen med kryddor (peppar, paprika, chili , lökpulver samt extra salt om det behövs) och låt puttra ca 10-15 min till. Smaka av så ni får rätt styrka/sötma efter er egen smak. Jag gillade att ha mycket liquid smoke för att få den där rökiga smaken på såsen. Låt barbequesåsen svalna och häll upp i glasburk. Ställ i kylen över natten.
Vi köpte en riktigt fin Picnicbog på 1,5 kilo. (funkar med fläskkarré eller liknande också) Igår kväll preppade Eric den med kryddor så den fick stå och gotta till sig i kylskåpet inatt.
Ingredienser Kryddblandning till köttet:
2 msk mild/söt paprika
1 msk paprika
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk salt
2 msk svartpeppar
2 msk citronpeppar
1 msk torkad oregano
2 tsk liquidsmoke
2 tsk stark senap
Gör såhär:
Smörj in hela köttet i senap och liquid smoke och fördela kryddblandningen jämt runt hela köttbiten. Klappa till lite med handen så kryddorna fastnar ordentligt. Lägg sedan köttet i den form/gryta den ska in i ugnen i, fast ställ in i kylskåpet under natten.
På morgonen klickade vi på en stor klick av vår barbequesås, skivade en 2 små rödlökar och slängde ner några hackade vitlöksklyftor. Allt detta las på köttet, sedan hällde vi i ca 1 dl vatten i botten av grytan och in i ugnen på 120 grader i ca 10 timmar (det hade säkert räckt med 8, men vi var inte hemma från jobbet tidigare)
Eric fick äran att dra isär köttet och tro mig, efter 10 timmar föll det nästan isär. Vi serverade med grönsaker, resten av barbequesåsen, vitlökssås (meze yoghurt, majonäs, salt, peppar, vitlök) och med mina ostplättar som bröd. Bröden behövdes egentligen inte, det hade räckt med salladen. Otroligt mättande och riktigt gott. Det roliga att vi har över pulled pork till typ 8 personer nu. Om ni har läst ända hit – Tack! Nu ska jag lägga mig i soffan och njuta lite av min matkoma.