Prästostpaj

by Jessica

 

Till dagens brunch blev det något speciellt. Frågade sambon vad han ville ha och han kläcker ur sig ”Prästostpaj”. Sagt och gjort, vi kastade oss ut i köket, slog på lite skön musik och började laga mat ihop. Så himla kul med en sambo som älskar att vara köket lika mycket som jag! Denna paj är perfekt att servera till tex högtider också, midsommar är ju runt hörnet. Den påminner om min västerbottenpaj och båda är verkligen supergoda!

 Tips: Båda pajerna går att göra utan botten om man önskar.  Smörj formen innan bara och gör bara fyllningen. 

IMG_20160619_111152

Till botten, jag använde en kakform med avtagbar kant – 23 cm diameter:

1,5 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 msk kallt vatten

1 nypa salt

75 g rumstempererat smör

1 äggula 

1/2 tsk fiberhusk (kan uteslutas)

IMG_20160619_104116

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175g. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda tills smeten är slät. Tryck ut smeten i en kakform/pajform med avtagbar kant (gärna lite högre), smeten kommer inte räcka för att täcka mer än botten + ev 1-2 cm upp på kanterna, men fyllningen kommer gå högre upp. Tack vare att jag har så mycket ost i pajen håller den ihop fint ändå.

Ställ in paj/kakformen i frysen ca 10-15 min. Detta gör att pajskalet hållet ihop bättre när det sedan förgräddas.

Stoppa in pajskalet i ugnen och förgrädda 9-10 min. Degen ska få lite färg men inte bli för gräddad, se bild ovan. Ställ pajskalet åt sidan och låt svalna medan du gör fyllningen.

IMG_20160619_111409

Ingredienser, Fyllning:

450 g riven Prästost

3 stora ägg (eller 4 små)

3 dl grädde

Nymalen svartpeppar

IMG_20160619_111736

Gör såhär:

Vispa ihop ägg, grädde och peppar. Lägg den rivna osten ovanpå pajbottnen. Häll äggstanningen över osten, tryck till lite så osten ligger ganska kompakt.

In i ugnen på 200g i ca 30 min, ställ pajen lite längre ner i ugnen så att inte toppen blir för mörk. Låt Prästostpajen svalna 30-60min innan ni hugger in. Går även att göra dagen innan den skall ätas, låt den bli rumstempererad då innan den serveras isåfall.

Servera med creme fraishe, rödlök och knaperstekt bacon, strimlad skinka, räkor eller kräftstjärtar tex.

IMG_20160619_121236

IMG_20160619_121921

IMG_20160619_120927

 

 

 

 

 

 

print

You may also like

3 comments

Nette 2016-06-22 - 07:10

Supergod! Hade en prästost hemma så vällagrad att den knappt gick att hyvla. Den blev perfekt att använda till det här. Har haft både läckökorv och räkor till. Lika gott vilket som. Bäst var att tonårssonen också gillade den. Perfekt att ha i kylskåpet när han är själv hemma på sommarlovet och typ lever på spaghetti och köttfärssås.

Reply
Tobbe 2016-06-20 - 08:38

Ser att du har olika recept på bottnarna i din västerbottenpaj och den här prästostpajen. Vilken botten skulle du göra idag, om du skulle göra en västerbottenpaj?

Reply
ina 2016-06-19 - 21:06

Bra tips, tack så mycket!

Reply

Leave a Comment