Efter ha varit på äventyr i Dalarna under helgen kom jag hem ganska sliten igår. För att komma på rätt köl igen behövde jag en riktigt bra och fet middag igårkväll – med minimal ansträngning.
Valet föll på en ugnsbakad ostpizza. Gör oftast ostpizza direkt i micron annars om jag bara ska göra en portion till mig själv. Men nu blev det både jag och Eric som skulle äta igår samt att det räckte till lunchlåda idag.
Ingredienser, en plåt pizza ger ca 4-6 portioner:
En lättskivad ost (vi använder oftast Herrgård, brukar gå åt 500-700 g totalt till hela pizzan)
ca 3-4 msk tomatpuré
salt, peppar, oregano
en skvätt olivolja
Exempel på fyllning:
en burk tonfisk i vatten (häll av vattnet)
skinka/räkor/salami eller vad ni önskar
1 paket bacon
½ tunt skivad rödlök
en näve ruccola
färsk/fryst basilika (kan uteslutas)
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram två ugnsplåtar (om du ska ha bacon på pizzan, annars räcker en plåt). Dela baconpaketet på mitten och lägg ut strimlorna på en ugnsform – in i ugnen ca 10-15 min så Baconskivorna blir knaperstekta, ställ sedan åt sidan.
Läggut skivor av ost som en ”pizzabotten” – två lager av ostskivor ger bäst stabilitet.
Blanda tomatpurén med lite basilika, en skvätt olivolja, oregano, salt och svartpeppar och bred över ostbotten. Ställ in i ugnen ca 6-7 min så osten har börjat smälta och bakats lite. Om botten inte ser ordentligt smält ut så låt den stå någon min längre.
Ta sedan ut plåten. Låt pizzabotten ”sätta sig”, dvs stå åt sidan ca 5 min innan du lägger på fyllningen, detta för att det ska bli lättare att skära bitar senare, man behöver alltså lite tålamod!
Börja lägg på resterande pålägg, i mitt fall blev det tonfisk, räkor, curry och rödlök. På Erics halva var det tonfisk, rödlök, salami och kapris. Salta lite samt dra något varv med pepparkvarnen. Toppa med ytterligare ett lager skivad eller riven ost och ställ sedan in i ugnen igen tills osten ovanpå har smält och sidorna ser knapriga ut (ca 7-9 min).
Ta ut plåten, sprinkla över lite ruccola samt oregano och låt stå ca 5-10 minuter innan ni hugger in på härligheten. Självklart kan man variera med vilket pålägg man vill! Mättande och dämpar alla pizzasug i världen.
Serverade med min enkla vitlökssås samt en grönsallad med rädisor, tomat och strimlad halloumi.
Vitlöksås ca 4 port:
1,5-2 dl majonäs
1 dl creme fraishe (funkar med rysk/grekisk/turkisk yoghurt lika bra – vill ni ha mejerifritt så ta bara majonäs)
2-4 pressade vitlöksklyftor (beror på hur mycket vitlökssmak ni vill ha)
salt, peppar, persilja (jag använder fryst)
Blanda alla ingredienser. Ta lite vitlök i taget, tänk på att smaken blir försärkt när såsen stått en stund.
Toppa gärna såsen med lite extra persilja och olivolja vid servering.
Uppdatering 15-09-30; Ett tips på topping kommer här, Denna gjordes igår och blev supergod!
Gör botten som vanligt. Dvs skivad ost och ”tomatsås”. Ta ut ur ugnen; lägg på skivad tomat, rödlök och champinjoner. Lägg på lite stekt kycklingfärs – kryddad med fajitakrydda och toppa med mer ost såklart och sen in i ugnen igen.
Hade lite grönsaker och en klick creme fraische till. Supersmarrigt. Bild ser nu här under.
11 comments
Väldigt god. Bästa på väldigt länge.
Första pizzan på nästan ett år. Supergod, hade tonfisk och rödlök på. Tack!
Nyårsdagen innebär ju pizza och ivanhoe. Ostpizzan i ugnen och det ska bli spännande. Tack
Det är en verkligen en supergod pizza, tack 😉
Godaste pizzan!!!!!!?Tack för att du delar med dej av recepten!?
Hej ska ost botten vara knaprig när den färdig? Jag använde gouda ost till botten
Tack för detta recept!!! Så sjukt god! Detta kommer att bli en stående favorit. Tog tacofärsen som blev över från igår och toppade med rucola och beasås!!! Smaskens!
Hej ser jätteläckert ut den ska jag testa. Har du fler såna recept så tar jag tacksamt emot. MVH Susanne
Alla recept jag har finns här på bloggen, så det är bara kika runt och se vad du hittar 🙂
Kommer testa denna idag 🙂
Äter den ljust nu Jätte <god.