Tjockkockens lyxiga ostkaka

by Jessica
ostkaka utan mandel

2019-05-28 Uppdaterat Recept

Hej allihop!

Igår svängde jag ihop en ostkaka efter efterfrågan från sambon. Det finns en hel del olika recept på LCHF-ostkaka och jag har inspirerats av flera av dom, men gjorde en lite egen och enklare variant.

Man får väl prova sig fram till vad man gillar bäst.

För de som vill ha nötfritt – Det går bra att utesluta mandelmjöl helt – den blir lite krämigare då och kan behöva 5 min extra i ugnen. Men fortfarande tokgod!

Tjockkockens ostkaka, ca 4-6 port

4 ägg

0,75 dl vispgrädde

0,75 dl mandelmjöl

100 g Mascarpone (italiensk färskost – går även att ha philadelphiaost eller smetana)

250 g keso/cottage cheese

3-4 msk sötning*

Vaniljpulver efter smak

2 tsk bakpulver

*Tex Sukrin/björksocker/sötströ. Kan även uteslutas. 

Gör såhär: 

Häll samtliga ingredienser i en bunke. Mixa nån minut med stavmixer – går även att vispa ordentligt med elvisp.

Häll över smeten i en kakform/ugnsform (smörj gärna kanterna med lite smör) och ställ längst ner i ugnen i ca 40 min på 175 grader. Om den börjar få för mkt färg så lägg över aluminiumfolie efter halva tiden.

Kakan ska sätta sig, verkar den dock helt rinnande i mitten så kör 5-10 min till i ugnen.

Låt ostkakan svalna helt innan ni hugger in, bäst blir den om den får stå i kylen minst 1 timme/över natten. Den är verkligen ruskigt god!

Servera tex med vispad grädde och chiasylt.

Tips!

– vill man ha lite julkänsla så tillsätt lite saffran som smaksättning. Fantastiskt gott!

tjockkockens ostkakaostkaka-3

print

You may also like

6 comments

Fredrik 2020-01-24 - 18:49

Just nu står den i ugnen 🙂 Återkommer med betyg!

Reply
Naki 2019-12-02 - 19:27

JÄTTEGOD? Alltså verkligen. Helt fantastisk? Lagar typ bara dina recept just nu pga du är ett GENI!!!

Reply
Susanne 2019-07-03 - 08:17

Jättegod! Tror du den går att frysa?

Reply
Anna 2017-11-07 - 18:50

Supergod?

Reply
Agneta Nilsson 2016-12-11 - 14:01

Vilken god ostkaka, t.om min gubbe som är smålänning berömde den. ;))

Reply
Ammie 2016-12-04 - 18:03

Wow, denna med lite grädde och hallon var verkligen jättegott! Jag brukar vara lite tillbakahållsam vad gäller vad jag testar att baka då jag ofta tycker att ”lchf”-versioner aldrig är lika bra som originalet, men denna var verkligen supergod! Denna kommer jag utan tvekan att göra igen.

Reply

Leave a Comment