Idag blev det lyxfrukost här hemma. Iallafall för oss. Har ätit mina romansalladrullar till frukost hela veckan så idag ville jag ha nåt helt anorlunda. Har aldrig varit något fan av pannkakor men har ändå vart sugen senaste tiden. Fick ihop ett recept som blev riktigt bra, kommer köra på detta hädanefter. Inspirerade av kesoplättar som är så populära i LCHF-kretsar. Vet inte vem som var först med den idéen, men tack!
Ingredienser Minipannkakor, ca 12 st. (ca 3 portioner)
250 g keso (en liten förpackning)
25 g smält smör
3 ägg
1 msk mandelmjöl
½ msk fiberhusk
1 nypa vaniljpulver
Gör såhär:
Lägg keso och ägg i en skål, kör med stavmixer tills det blivit en slät blandning (går även att köra i matberedare). Tillsätt mandelmjöl, fiberhusk och vanilj, häll i det smälta smöret (låt det gärna svalna lite) i en tunn stråle. Blanda noga. Låt smeten stå i kylen under natten om du vill att det går fortare när det väl är dags för frukosten. Du kan självklart göra smeten på morgonen också, se bara till att den får stå till sig 10-15 min innan du börjar göra små pannkakor.
Klicka upp på en plåt i små klickar (ca 1 matsked st), smörj gärna bakplåtspappret med lite smör, in i ugnen på 200 g ca 10 min.
Håll koll så dom ej bränns. Går säkert bra att steka i stekpanna på låg värme också, men mindre kladd och krångel med ugnen.
Servera pannkakorna med tex min chiasylt, grädde och smörstekt kanelmandel. Recept nedan;
Chiasylt med Hallon – räcker till 6-8 portioner
250 g hallon (tinade eller färska, går att byta mot tex blåbär)
en nypa vaniljpulver
2 msk sötning (smaksak – ta mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha sylten)
3 msk chiafrön
7-8 msk vatten
Gör såhär:
Häll vattnet och chiafröna i en skål. Blanda väl så inga frön ligger torra på toppen. Låt stå 10 min så det blir en geleaktig konsistens, blir den alldeles för tjock så ta lite extra vatten. Mosa hallonen med en gaffel (vill ni ha slät sylt så kör med stavmixer) tillsammans med vanilj och sötning. Tillsätt hallonblandningen i chiafrövattnet. Blanda väl och häll upp i en glasburk. Det blir en ganska rinnig sylt, men det ändras när den får stå över natten. Blanda gärna ett par gånger innan ni går och lägger er. Håller ca 1 vecka i kylskåpet.
Smörstekt kanelmandel:
100 g mandelflarn
70 g smör
kanel efter smak
lite sötning
Gör såhär:
Smält smöret i en stekpanna, häll i kanel samt mandeln, blanda runt och låt steka ihop ett par min. Häll över i en tallrik (som bilden nedan). Pudra ev med lite sötning, jag använde sötströ.
Här serverat med bara sylten, grädde och hackade hasselnötter:
7 comments
Kan man frysa dessa? Vore ju toppen så det går fort att få i sig frukost på jobbdagar.
Jättegoda!
Tack vare dina fantastiska recept har jag klarat att gå ner i vikt och att fixa blodsockret på en normal nivå. Tack! Jag provar de mesta för at komma fram till mina favoriter .
Du är helt otrolig på att göra god mat! Jag vill bara tacka dig för alla trevliga och goda recept du producerat. Du måste få veta att det är du som har berikat min mathållning något oerhört! Jag får beröm från mina väninnor att jag är duktig på att göra god mat och då berättar jag varifrån mina kunskaper kommer! TACK!
Rekommenderar verkligen detta recept! Resultatet jag långt över förväntan 😀
Jag älskar dessa! Tips att vara försiktiga när man steker mandlarna, det gick fort så var de brända.
Wow så goda min nya favvo ?