Just nu har jag någon chiapuddings-fas och provar smaker hejvilt. Häromdagen var det chokladsmak och idag blir det blåbär. Gott enkelt och mättande!
Mejerifri chiapudding med blåbär, ca 3 portioner.
250 ml kokosgrädde* (tex Garant tetra)
Ca 0,5 dl vatten
2 dl blåbär (ca 80 g)
1-2 krm kardemumma
1-2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1-2 tsk pressad citron
Ca 4 msk chiafrön
*Kokosgrädde går att byta ut mot tex kokosmjölk eller mandelmjölk, chiapudding blir dock inte lika krämig.
Gör såhär:
Häll ut kokosgrädde i en skål och vispa ihop med lite vatten, den är nämligen väldigt trögflytande (andra märken än garant kan vara lösare, vatten kanske ej behövs). Tillsätt blåbär och mosa antingen med en gaffel eller stavmixer så att blåbären och kokosgrädden blandas ordentligt. Tillsätt chiafrön, salt, vaniljpulver och kardemumma. Smaka av med lite citronsaft, citrusen dämpar en del av kokossmaken och neutraliserar puddingen. Älskar man kokos så kan man utesluta citron. Blanda allt ordentligt, häll upp i burkar och låt gärna stå i kylen under natten (alternativt minst en timme) innan den äts.
2 comments
Jag är helt ute och cyklar vad gäller chiapudding. Har du någon koll på näringsinnehållet samt om den skulle funka som tillräcklig lunch (jag kör periodisk fasta) eller om det blir för lite? Där spelar ju alltså näringsinnehållet in, menar jag!
Jag är lågkolhydratare sedan 5 år, men har aldrig testa chiafrön. Därav min fråga 🙂
Du kan räkna ut innehållet själv på http://www.kostbevakningen.se/ – bara att slå in ingredienserna och vilken mängd du använder. 800 kcal/16 g protein/71 g fett/ 18 g kolhydrater innehåller HELA detta recept (egentligen 3 portioner). Just hur mycket just du behöver äta kan jag ej svara på. Skulle dock inte rekommendera att äta chiapudding framför riktigt mat till lunch.