Lyxburgare av vildsvin med delikata tillbehör

by Jessica

IMG_20151120_182314

 

Denna burgare gjorde jag förra helgen hemma och det var bland det godaste jag ätit på länge! Hur låter vildsvinsburgare med smörstekta trattkantareller, färsk timjan, västerbottenost, tryffelmajonnäs och karamelliserad rödlök? Jag trodde väl det. Man kan tro att det är något man beställer på dyr restaurang eller något som är väldigt komplicerat, men sanningen är att detta var klart på under 30 min och väldigt lätt. Verkligen att rekommendera! För er som inte testat vildsvinskött än (eller kanske sällan äter vilt kött) så våga prova! Det är oerhört mört, lättarbetat och naturligt ekologiskt kött när man köper svenskt viltkött. Min färs kommer ifrån företaget Gläntans Viltkött AB  som säljer viltlådor – med hemkörning, vilket är helt fantastiskt! Rekommenderar att ni kikar in hos dom. I min julkalender som startar idag så finns även en rabattkod för er som vill göra en beställning; KOLLA HÄR

IMG_20151120_175446

Tillbehören till era burgare kan ni ju välja och vraka hur ni vill bäst, detta är bara ett förslag för att få igång era idéer.

Ingredienser ca 4 port:

600 g vildsvinsfärs

1 ägg

1 kruka färsk timjan

2 tomater

2-300 trattkantareller

1 stor eller två små rödlökar

1½ dl majonnäs

några droppar tryffelolja

ca 150 g riven västerbottenost

en skvätt vit eller rödvinsvinäger

salt, peppar och eventuellt lite sötströ

smör till stekning

 

Gör såhär:

Börja med burgarna. Ett tips är att låta färsen står framme en stund lite så den inte är helt kylskåpskall. Blanda färsen med ett ägg, salt och peppar. Mer behövs inte utan låt viltsmaken stå på egna ben. Blanda färssmeten och forma fyra burgare som ovan. Stek i smör ca 4-5 min på varje sida (lite mindre om du har mer drag i din stekpanna än mig).Medan hamburgarna steks så hinner du fixa tillbehören.

Tryffelmajonnäs:

Blanda bara majonnäsen (antingen egengjord eller köpes majonnäs) med salt, peppar och ett par droppar tryffelolja. Smaka av så det inte blir för stark tryffelsmak. Gillar ni inte tryffelolja så pressa i tex vitlök istället och gör vitlöksmajonnäs.

Trattkantarellerna:

Släng ner i en torr och het stekpanna för att se om någon vätska kommer ur svampen. Lägg i en klick smör, salta och peppra och stek svampen några min.

Karamelliserad rödlök:

Skiva löken tunt. Stek i stekpanna någon minut med smör. Häll i en liten skvätt vit eller rödvinsvinäger, salta och strö över lite sötströ (kan uteslutas, men balanserar smaken bra)

Bygg sedan ihop din burgare. Jag la några skivor tomat i botten på tallriken. Riv av en näve färsk timjan och lägg ovanpå tomaterna. Lägg sedan på en rejäl klick tryffelmajonnäs, kantarellerna och burgaren. toppa med riven västerbotten (eller valfri smakrik ost) och den karamelliserade rödlöken. Fantastiskt gott!

 

IMG_20151120_180355

 

 

IMG_20151120_175507

 

IMG_20151120_182333

print

You may also like

1 comment

Finan 2021-01-24 - 13:00

Wohooo!!!!
Detta recept lagade vi igårkväll med mycket gott resultat!
Vi var lite tveksamma till att bara krydda med salt och peppar så ”kocken” valde att ta lite timjan i färsen också 😉
Självklart blir det lite tweekande med vad man har hemma, så till exempel var det inte trattisar vi hittade i frysen utan vanliga gula kantareller – och så låg det några halvledsna salladslökar på köksön som fick göra rödlöken sällskap i pannan…
Ja, och två i sällskapet tyckte att de behövde ett bröd till, men tre tyckte det var otroligt fräsht med tomaterna i botten istället, och konstaterade att det inte är ofta man petar i sig en burgare och inte känner sig smockmätt efteråt 😉
Resultatet blev fantastiskt gott med tillbehören, smakerna satt verkligen jättefint ihop <3
Innerligt tack för jättebra recept!

Reply

Leave a Comment