Efter en fettkaffe till frukost idag och min fläskpannkaka till lunch så skrek kroppen efter grönsaker. Dagens middag fick därför bli en smarrig och smörig lövbiffs-wok. Denna middag blir lite liberal pga mycket grönsaker – kombinerat med strikta mål under övriga dagen landar man ändå inte så högt i kolhydrater över hela dagen. Vad gäller grönsaker så ta sånt ni gillar och välj mängd efter hur mycket kolhydrater ni klarar. Rekommenderar svamp, pak choi (2g kolhydrater/100g) och broccoli – alla innehåller massa nyttigheter och få kolhydrater!
Ingredienser Lövbiffswok, ca 4 port
Ca 500 g lövbiff
Ca 250 g champinjoner
1 broccolistånd (bryt av i buketter, ca 150 g)
2 st pak choi (kan bytas mot tex strimlad vitkål)
En burk strimlade bambuskott
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor alternativt 1 solo vitlök
0,5 röd chili (kan uteslutas eller bytas mot torkade chiliflakes)
Ev en nypa sötning (kan uteslutas)
1-2 förpackningar shiratakinudlar (3 g kolhydrater/portion. En påse innehåller 2 portioner – jag tyckte det räckte med en påse)
Oförskämt mycket smör till stekning (för helt mejerifritt – stek i kokosolja)
Sesamfrön för dekoration
Salt, peppar, tamarisoya (glutenfri), sesamolja och Worcestersås.
Låter det som mycket ingredienser? Oroa er inte. Detta är väldigt lätt!
Börja med att strimla lövbiffen. Ca 0,5 tjocka strimlor blir bra.
I en skål: blanda 0,5 dl tamarisoya, 1 tesked sesamolja och 1 tsk worchestersås (här kan ni välja själv vad ni vill ha för olika oljor eller såser. Soyan behövs dock!). Hacka chili och vitlök och lägg ner. Smaka av med lite peppar och steö i lite sesamfrön. Lägg i den strimlade lövbiffen, blanda runt och låt köttet marinera medan ni gör resten.
Nu är det dags för grönsakerna. Öppna burken med bambuskott och häll av vattnet. Strimla lök, svamp och pak choi samt bryt Broccolin i mindre bitar. Ta fram djupa stekpannor/wokpannor. I med rejält med smör i båda. Fräs svamp, lök och bambuskott i en, broccoli och pak choi i den andra. Grönsakerna ska bara fräsa några minuter så att dom fortfarande har tuggmotstånd.
Glöm inte att salta och peppra! Häll nu över alla grönsaker i en stekpanna och ställ åt sidan. Ta upp lövbiffen och fräs snabbt i smör. Max 2-3 minuter så att den precis ser klar ut, annars blir den lätt seg.
Öppna nudel-föepackningen. Flj instruktionen på påsen, dvs skölj dom i kallt vatten. Lägg sedan ner dom i stekpannan med lövbiffen. Blanda i grönsakerna och smaka av med lite extra tamarisoya och sesamolja.
Vid servering – strö över lite sesamfrön. Observera att denna rätt naturligt innehåller väldigt lite fett – stek därför i mkt smör/olja för att tillsätta fett.