Nämen, ett nytt recept? Senaste veckorna har verkligen varit fullt upp. Ni som följer mig på Instagram och Facebook har knappast missat att vår lilla prinsessa Ella har kommit till världen. Snacka om att livet förändrats, idag blir hon hela 3 veckor. Det kommer komma ett eget inlägg om min förlossningsberättelse, så ni som vill läsa kan göra det och ni som bara är här för maten slipper läsa om det.
Iallafall, tillbaka till maten. Denna gratäng gjorde jag i veckan och tänkte att receptet bara måste upp. Väldigt bra substitut för den klassiska potatisgratängen, men tror nog detta skulle gå hem hos de flesta. Kålrot påminner om potatis men innehåller mycket färre kolhydrater, enbart ca 6g/100g och fungerar utmärkt att göra både mos, pommes och gratäng på.
Gratänger i alla former är en favorit, det finns en hel del olika recept här på bloggen så jag får nog ta och samla ihop dom i ett inlägg åt er också.
Men en sak i taget, här kommer receptet på min kålrotsgratäng.
Ingredienser Kålrotsgratäng, ca 4-6 port:
1 normalstor kålrot, ca 6-700 g.
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Ca 150 g Philadelphia/naturell färskost (alt créme Fraiche)
3-4 dl grädde
Ca 150 g riven ost
Salt, svart och vitpeppar
Gör såhär
Skala kålroten och dela i mitten. Skiva tunt, gärna med mandolin. Skala och skiva löken tunt. Varva kålrot, lök, salt och peppar i en ugnsform. I en skål – vispa ihop grädde och philadelphia. Pressa i vitlöken i gräddblandningen, salta och peppra. Häll ungefär hälften av gräddblandningen i ugnsformen.
Ställ in i ugnen på ca 200 g i 30 min. Ta ut formen, rör runt lite försiktig och tillsätt resten av gräddblandningen samt toppa med ost. Ställ in ca 15-20 min till så osten får fin färg och kålroten känns mjuk.
Anledningen till att jag inte häller på hela gräddblandningen direkt är att gratängen på det här sättet blir mindre ”blöt” och kålroten får en chans att dra åt sig lite av vätskan. Man behöver inte göra så men resultatet blir mycket bättre!
Till gratängen serverade jag kycklinglårfilé som jag stekte i smör. För att få lite annorlunda smak på kycklingen slängde jag ner klyftor av äpple i stekpannan, resultatet blev mycket bra. Kryddade med salt, peppar och torkad salvia. Väldigt fräscht och enkelt. Enkelt att lyfta ur kycklingen när den är klar, slå i lite grädde i pannan och låta den reducera till en god sås som blev ett bra komplement till gratängen.
2 comments
Wow så himla god gratäng! Bjöd svärmor och svåger på denna precis och de älskade den! Det gjorde jag och min man med! Denna kommer bli en ny favorit hos oss! ?
Låter verkligen supergott, denna måste jag testa någon gång.