Lax och fetaostgratäng

by Jessica
laxgratöng tjockkocken

 

Dagens middag är en sån där som man slänger ihop fort, perfekt vardagsmat. Kommer ni ihåg mitt försök till ”Fisktisdag”? Förmodligen inte, eftersom jag är usel på det. Vi gör ett nytt försök nu 2016 och hoppas på få ihop lite mer fiskrecept!

IMG_20160119_191731

Ingredienser Lax och fetaostgratäng 3-4 port

4 st portions laxbitar (färsk eller tinad)

Ca 150 g spenat

Två schalottenlökar

1 solo vitlök alternativt 2-3 vitlöksklyftor

Ca 150 g körsbärstomater

2 dl creme fraiche

150 g fetaost

Saften från 1 citron

Ev 50-100g riven parmesan till topping

Salt, svart och vitpeppar.

Smör till stekning.

 

Gör såhär:

Hacka vitlök, schalottenlök och tomater. Fräs dessa i smör ett par min i stekpanna. Salta och peppra. Slå på creme fraichen, smula över fetaosten och pressa i citronsaften.

Låt såsen puttra ett par min. Tillsätt sedan spenaten. Blanda runt försiktigt. På bara ett par min smälter senaten ner i såsen. Tycker du den blir för tjockt och svårt att röra så slå på ytterst lite grädde. Smaka av såsen och krydda ytterligare om det behövs.

Lägg laxbitarna i en ugnsform, salta och peppra. Häll fetaostsåsen över laxen. Toppa eventuellt med lite riven parmesan eller annan ost. In i ugnen sedan i ca 13-15 min på 200grader. Ställ gärna formen lite högre upp i ugnen så den får färg. Servera med tex lite sallad, lättkokt broccoli/sparris eller bara ät som det är. Blev tyvärr inte så vackert, men ack så gott!

IMG_20160119_193035

 

IMG_20160119_193211

IMG_20160119_193409

IMG_20160119_193022

 

IMG_20160119_193701

 

IMG_20160119_195850

 

 

 

 

print

You may also like

5 comments

Maria 2020-03-07 - 20:20

Ännu ett supergott recept! Jag söker mig alltid till din site när jag behöver inspiration, och jag blir aldrig besviken.
Stort och hjärtligt tack!
Maria

Reply
Karin 2017-10-31 - 19:39

Supergott!

Reply
maja 2016-02-23 - 16:35

Ikväll blir det detta hos oss , min snubbe som inte vill avstå kolhydrater för bulgur lr nått till ?

Reply
Lollo 2016-02-21 - 11:13

Det här ska jag göra idag, ser supersmarrigt ut! 🙂
Jag sammlar på dina recept, lägger dom i favoriter,
sen nån dag ska jag göra köttfärspajen, ser helt
underbar ut. Tack för en underbar blogg.
Lollo

Reply
Jenny Isaksson 2016-02-04 - 17:06

Åh vad gott det ser ut!! 🙂
Vad har du använt för storlek på formen?
/Jenny

Reply

Leave a Comment