Detta blev gårdagens och dagens lunch, lättlagat och gjort utan större ansträngning. Är hemma sjuk från jobbet och då vill jag ha bra hemlagad mat, men som gärna kräver ganska lite energi.
Som ni kanske vet tidigare så ÄLSKAR jag lasagne, har ett gäng olika varianter på bloggen sen innan, men ingen utan kött. Tänkte därför det var dags att testa en med tonfisk! Lät komma fler varianter i framtiden, fick jag bara äta en sak resten av livet skulle det troligen cara just lasagne! Har ni någon sån favoriträtt?
Tonfisklasagne ca 4 portioner:
1 zucchini (ca 12-15 skivor behövs till plattorna beroende på storlek på form)
2 burkar tonfisk i vatten
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1-2 små morötter (kan uteslutas)
Ca 400 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
Resten av zucchinin
250 g keso*
100-150 g Philadelphia
Färsk timjan, färsk baslika, salt, peppar
*Tycker man ej om keso kan man byta mot smulad fetaost eller riven ost till själva ostkrämen.
Zucchini plattor:
1 normalstor zucchini
Strimla med osthyvel, hur många strimlor du behöver är beroende på hur stor form du använder. För mig räckte det med ca 12 st till en liten form.
(Spara resten av zucchinin till tonfisksåsen)
Gör såhär:
Lägg zucchiniskivorna på en plåt/bricka, salta skivorna och låt vätska av medan du gör tonfisksåsen. Saltet gör att zucchinin svettas ur vätskan. När du sedan ska använda zucchiniplattorna så badda av dom ordentligt med hushållspapper. Jag brukar trycka till med hushållspapper i omgångar tills jag fått bort den mesta vätskan.
Tonfisksåsen:
Finhacka lök, morot, vitlök och resterande zucchini. Fräs i smör ett par min så allt mjuknar och löken blir glansig. Häll i tomatkross och tomatpuré. Blanda runt och låt puttra ca 10 min.
Häll av vattnet från tonfisken och lägg tonfisken i tomatsåsen. Hacka en näve var av öreterna och tillsätt. Blanda runt tonfisksåsen försiktigt och smaka av med salt och peppar. Låt puttra några min medan du gör kesoröra.
Tips! Tonfisksåsen är god att äta med zucchininudlar, shiratakinudlar eller bönpasta också. Toppa med parmesan och färsk basilika.
Kesoröra / ostsås
Blanda en burk keso med Philadelphia, börja med 100 g Philadelphia och öka om du vill ha mer utblandad kesoröra. Smaka av med salt, svårt och vitpeppar.
Lasagne konstruktion:
Lägg ett lager zucchini i botten av formen, på med ett lager tonfisksås och klicka ut rikligt med kesoröra. Varva sedan ytterligare ett lager zucchini, tonfisk, kesoröra. Avsluta med sista zucchinin och toppa med skivad eller riven ost. In i ugnen ca 20 min på 200 g så osten får fin färg.
Låt lasagnen stå en stund och sätta sig innan ni hugger in. Den är ännu godare dag två när den stått och gottat sig i kylskåpet.