Hej allihop!
Här kommer ett grymt nytt recept, detta blev gårdagens söndagsmiddag och dagens lunch på jobbet. Maken nästan jublade över hur gott detta var! Blev min variant av kyckling cordon bleu – nämligen fylld kycklingschnitzel med rökt kalkon och ost. Paneringen är givetvis LCHF-anpassad. Så himla gott!
Till detta serverade jag bara lite enkel grönsallad, ädelostsmör (se recept nedan) samt ugnsrostad broccoli. Broccolin har jag skivat tunt, lagt på ugnsplåt, på med lite olivolja, salt och peppar. In i ugnen på 200 g ca 15-20 min beroende på hur rostad du vill ha den. Gillar ni inte ädelost så kan jag tipsa om dessa kryddsmör istället: Beasmör eller Citronsmör med friterad kapris
Visst låter det gott? Ni bara måste testa detta! Om ni testar så glöm inte kommentera här, på min facebooksida Tjockkocken eller på Instagram @Tjockkocken.
Blir alltid glad att få feedback!
Iallafall, här kommer recepten.
Ädelostsmör, ca 4 port
140 g ädelost (tex Kvibille ädel)
ca 50-75 g smör
saft från 0,5 citron (ta mer eller mindre beroende smak)
Salt, peppar, timjan
0,5-1 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas men ger lite mer syra)
Låt smöret mjukna någon i rumstemp,smula i ädelosten och mosa ihop med en gaffel. Smaka av med kryddor, citron och ev vinäger. Ställ in i kylen till ni ska äta. Antingen kan ni lägga smöret i lite smörpapper och göra en rulle – så kan man skiva det enkelt, eller så använder man bara en sked och slevar upp som vi gjorde.
Fylld Kycklingschnitzel, Ingredienser :ca 4 port
4 kycklingfileer, ca 500 g totalt
4 skivor rökt kalkon (kan även bytas mot rökt skinka tex)
12-16 skivor ost (3-4 st per kycklingfilé). Jag hade vanlig herrgårdsost men tex prästost skulle funka bra också
2 msk dijonsenap eller valfri senap
salt, peppar samt torkad timjan och torkad dragon (kan bytas mot valfria örter, senap kan även byta mot någon färskost om man ej gillar senap)
Panering:
Ca 0,75 dl mandelmjöl**
Ca 0,75 dl pofiber
Ca 1,5 dl riven parmesan
Salt, peppar, timjan efter smak
2 ägg
Smör/olja till stekning
**För nötfri panering, ta bort mandelmjölet och öka mängden parmesan/pofiber.
Gör såhär:
Skär ett snitt i kycklingfiléerna så du kan vika ut dom som en fjäril. Lägg kycklingen på en skärbräda, täck med plastfolie och banka till den så den blir plattare med en köttklubba (har du ej det så funkar en kavel eller liknande).
Blanda senapen med örter, salt och peppar. Bred ett lager av senapröran i kycklingen, toppa med en skicka kalkon och 3-4 skivor ost per kycklingfilé.
Knäck äggen i en skål och vispa ihop dom fort med en gaffel. Blanda i ordning paneringen på en tallrik (mandelmjöl, pofiber, parmesan, och kryddor)
Vik ihop kycklingfiléerna och vänd försiktigt i ägg och sen i paneringen så att den täcker båda sidor. Stek ca 3-4 minuter på varje sida i rikligt med smör så att kycklingen får fin färg. Vänd dom försiktigt så att inte paneringen lossnar.
Lägg sedan kycklingen i en ugnsform ugnen på 175 g ca 20 min – använd gärna stektermometer så kycklingen inte är inne för länge, filé kan ju bli torr. Ta ut kycklingen vid 70-71 grader (72 brukar man säga, men tempen går upp något efter man tagit ut den).
Hoppas det smakar!
4 comments
låter gott
Hej,
Låter fantastiskt gott och ska prövas omgående, tack!
Ville bara säga att jag läst om din viktresa och beundrar dig enormt för vad du uträttat. Jag vet precis hur okänsliga läkare kan vara när de träffar överviktiga patienter. Det är som om de tror att eftersom vi ätit oss till övervikten är det bara att äta mindre och motionera mer så går vi ner i vikt. De verkar helt okunniga om hur olika fett, protein och kolhydrater faktiskt påverkar blodsockernivåerna och därmed mättnadskänsla och förbränning.
Fantastiskt bra kämpat, Jessica!
Den här rätten var hur god som helst. Använde rökt skinka då det var det som fanns hemma, osten till paneringen fick bli riven Gouda plus att jag slängde i en nypa sesamfrön. Blomkålsris och din kryddsmörsbea med mycke rödlök, mycket lyckad middag? Tack för receptet!
Låter jättegott alltihop! Jag brukar använda en stekpanna att banka med 🙂