Söndagsmiddag: Hel kyckling i Crockpot

by Jessica

innehåller annonslänk till cervera 

Uppdaterad 2022-09-27

Vi har nu mera uppgraderat till denna Crockpot 

 (adlink) Så verkligen tips till er ❤️ Kanske julklappstips? Vår nya har turbofunktion som vi gör mkt grytor med, har ej testat turbofunktionen än på hel kyckling, men kan kan kör vanligt slowprogram också!

Hej allihopa!

Kikar in här och tipsar om vår grymt goda och enkla söndagsmiddag. Maken fick en crockpot (slowcooker) i present förra året och då och då tar vi fram den. Vi skulle vilja laga mer med den i vinter så tipsa gärna om era favoritrecept i crockpot!

Idag gjorde vi iallafall hel kyckling. Vi har testat förut men då körde vi alldeles för lång tid = kycklingen blir torr och tråkig. Nu fick vi till det perfekt! Crockpoten gör ju egentligen allt jobb så du behöver bara ha tid att vänta!

Här kommer receptet:

Hel kyckling i crockpot, ingredienser;

1 hel färsk kyckling (använder du fryst så tina den helt!)

1 citron

3-4 vitlöksklyftor

1 gul lök

Salt, peppar, timjan (torkad och färsk)*

*Ta de kryddor du gillar bäst, vi höll det enkelt idag.

Gör såhär: 

Skölj av kycklingen i kallt vatten ordentligt, badda den torr med hushållspapper. Dela citronen och stoppa in den i kycklingen. Krydda utsidan med de kryddor du önskar (salt, peppar och timjan för oss).klyfta lök och vitlök och lägg i botten av crockpoten. Lägg kycklingen ovanpå. Släng i lite färsk timjan och på med locket.

Kör 4 timmar på low. När kycklingen är klar – lyft försiktigt ur den, pensla utsidan med smält smör och lägg på en plåt – in i ugnen på 220 g grilläge, räcker med 5 min, den är klar när Skinner fått din färg. Man kan skippa det – men skinnet blir krispigt och mycket godare!

Till detta stekte vi på lite strimlad grönkål med pumpafrön, lite stekt grovhackad blomkål och gjorde en snabb currysås av den magiskt goda kycklingbuljongen från crockpoten.

Snabb sås:

Ca 1 dl buljong från crockpoten, häll i en kastrull och koka ner så den tjocknar (några min) slå på lite grädde i taget och krydda med curry.

Man kan även skippa curry och bara göra gräddsås – slå i en skvätt soja och lite salt, peppar och timjan. Låt såsen puttra tills den reducerat och blir riktigt krämig!

Tips – spara resterande buljong från crockpoten. Jag kokar den och alla kycklingben tillsammans några timmar. Släng i lite lök, morot eller valfria grönsaker och vips har du en krämig och nyttig buljong. Sila den och koka ner om du vill eller frys in direkt. Perfekt till soppa!

print

You may also like

14 comments

ukrainska kvinnor 2024-09-27 - 12:39

Ser helt underbart ut =)

https://www.ukrainska-kvinnor.se/

Reply
Tina 2021-10-23 - 08:58

Ska testa idag men ska det inte vara någon vätska i grytan?

Reply
Vittra 2022-09-25 - 12:37

Undrar jag med. Hur ska den koka utan vätska?

Reply
Maria 2022-11-02 - 12:21

Jag körde utan extra vatten och det blev jättemycket vätska/buljong eftersom hel kyckling har så mycket vatten insprängt i sig.

Reply
Anonym 2021-04-19 - 15:18

Ser gott ut, ska försöka mig på den!!!

Reply
Kerstin 2020-03-14 - 20:13

Har nu haft den 3 timmar på low och 3 timmar på high och den är inte klar. Första gången jag använder en slowcooker. Bra sätt att hålla dig smal då maten aldrig blir klar. Kanske beror på vilken slowcooker man använder?

Reply
Malin 2024-05-02 - 13:11

Fel på din slow cooker kanske Kerstin?

Reply
Lisa 2020-01-15 - 22:03

Den blev så lyckad och god. Hoppas du kommer med fler crock-pot recept

Reply
Heidi 2020-03-12 - 11:48

Den smakade ingenting.
Man bör nog gnida in rubbing.
Eller låta den ligga i marinad innan.

Reply
Anonym 2020-01-08 - 14:53

Fick en i julklapp, så nu blir det att testa kycklingen !

Reply
Jonas 2019-10-27 - 13:10

Kycklingen är nu i crock poten. Hoppas det blir bra! ??

Reply
Anonym 2019-04-06 - 10:25

Testar denna också ,, verkar i min smak 🙂

Reply
Taina 2019-03-13 - 19:11

Provade detta idag, så enkelt och gott! Och såsen blev ju bästa någonsin, tack för receptet!!!

Reply
Elin 2019-03-05 - 22:15

Ser gott ut. Det skall jag prova imorgon.

Reply

Leave a Comment