Idag fick det bli experiment i köket igen och ett riktigt lyckat sådant. Dessa burgare kommer jag göra fler gånger. Ät dom som jag har gjort nu – som burgare, eller släng ihop en tzatsiki och ät med lite ugnsrostade grönsaker tex.
Ingredienser, 6 st burgare.
500 g kycklingfärs
50 g finhackad grönkål (kan även bytas mot svartkål – eller blanda dessa)
50 g finhackad morot (en liten, kan dock uteslutas)
50 g finhackad rödlök (en liten)
0,5-1 hackad/pressad solo vitlök
Salt, peppar
Smör till stekning
Gör såhär:
Fräs på morot, rödlök, grönkål o vitlök i smör 2-4 min så att det mjuknar lite. Salta och peppra. Låt blandningen svalna några min. Blanda sedan med kycklingfärsen och forma 6 burgare. Bryn burgarna ca 2-3 min på varje sida i smör så att dom får lite färg. Lägg samtliga burgare i en ugnsform. Kör i mitten av ugnen 15-20 min på 200 g. Ta ut och kolla så vätskan som kommer ur burgarna är klar och inte rosa – då är dom klara.
Medan kycklingburgarna är i ugnen så kan ni göra guacamole. Jag gör en väldigt enkel men god variant.
Tjockkockens Guacamole, ca 4 port
3-4 lagom mogna avokados (inte för mjuka)
1 lime
0,5 röd chili
0,5 solo vitlök
5-6 körsbärstomater
En halv liten rödlök
En skvätt olivolja
Salt, peppar
Gör såhär:
Mixa avokados till önskad konsistens med en nypa salt och saften från en halv lime. Tillsätt finhackad rödlök, hackad tomat, vitlök och hackad chili (ta lite i taget så guacamolen inte blir för stark). Smaka av med en skvätt olivolja och ev mer salt och lime. Vill man så kan man blanda ner lite creme fraiche på slutet om man vill ha mildare smak – jag tycker det är godare utan. Servera kycklingburgarna med guacamolen, valfria grönsaker tex stekt halloumi.