Kvällens middag blev ett experiment. Måste börja laga mer varierad mat och inte bara häva massa grädde och ost i allt (även om det är gott). Idag blev det lite mer grönsaker istället. Fettet kom främst från pancettan, köttfärsen och allt smör som det stektes i.Hade även lite fetaost på sidan av som tillbehör. Som vanligt var jag tidsoptimist och maten blev inte klar förrän strax innan halv 9. Detta är kanske ingen rätt man ställer sig och lagar om man vill ha maten klar på en kvart. Det var dock helt klart värt och vänta på och jag tror att jag kommer vara mer än nöjd imorgon med detta i matlådan till lunchen.
Detta är en variant på min vanliga köttfärssås. Egentligen enda skillnaden är att denna är utan grädde. Båda varianterna är supergoda!
Ingredienser; Köttfärssås 4 port
1 tetra krossade tomater (ca 400g)
2-3 msk tomatpuré
500g valfri färs (jag hade blandfärs denna gång)
1 finhackad gul lök
1 finhackad morot (50 g, kan dock uteslutas)
2 vitlöksklyftor
ca 100-140 g tärnat sidfläsk/pancetta/bacon
2 lagerblad
En kruka färsk basilika
salt, peppar, oregano och paprikapulver
smör till stekning
ev en skvätt kalvfond
Gör såhär:
Börja med att fräsa på lök, morot och vitlök i smör i en djup gryta. Lägg sedan i köttfärsen och bryn försiktigt (behöver inte genomstekas). Tillsätt fläsket, tomatpuré, krossade tomater, lagerblad, svartpeppar och blanda runt. Sätt på ett lock och låt puttra på medelvärme ca 15 min. Hacka basilikan och häll i grytan samt tillsätt ev en skvätt kalvfond. Blanda runt och puttra ca 15-30 min till. Ju längre köttfärssåsen står, desto godare, så har man tid så låt den stå en timme på låg värme!
Ingredienser: Aubergine och Svamppytt, 4 port
2 st normalstora auberginer
ca 250 g svamp
Rikligt med smör till stekning
Gör såhär:
Börja med att tärna auberginen. Lägg i en skål och salta rikligt. Låt stå medans du börjar med köttfärssåsen. Saltet gör att auberginen ”svettas” ut överflödig vätska. Innan den ska stekas så badda av auberginetärningarna försiktigt med hushållspapper så att vätska och överflödigt salt försvinner.
Stek svampen och auberginen tillsammans i en djup stekpanna tillsammans med mycket smör. Salta och peppra. Auberginen kan behöva en stund för att bli genomstekt ordentligt så räkna med 10-15 min. Gör ni mindre bitar än jag gjorde går det såklart fortare.
Tyvärr måste jag säga så blir det just nu bilder från min mobiltelefon, så kvaliten blir inte som jag önskat. Ska försöka få igång vår riktiga kamera igen. Svårt att fota mat i ett mörkt kök nu på höst och vintern, man skulle behöva rena fotostudion!
Iallafall servera pytten med köttfärssåsen. Toppa med lite parmesan eller ta fetaost som tillbehör om ni önskar.
1 comment
Det såg riktigt gott ut och liknar en rätt jag själv brukar göra. Köttfärs är ju såååå tacksamt att jobba med. Ska nog börja med att lägga ut lite mer recept ibland jag också 🙂