Dagens enkla, fräscha och fantastiskt goda middag fick bli detta. Hade kolja i frysen som jag äntligen fick chans att tillaga. Tillbehören fick bli lite vad köket har att erbjuda. Brukar bli bäst när man får använda det som finns hemma.
Detta är gjort på 20 min! Använder du fryst fisk behöver du tina den dock, men det går fort. Brukar tina i kallt vatten (dvs hela förpackningen).
Kolja i ugn, ca 4 port
4 portionsbitar – ca 400 g, färsk eller tinad kolja (det går bra med annan vit fisk också, tex torsk)
Salt, peppar
En skvätt soja
Saften från 1/2 lime
Gör såhär
Badda av fisken med lite hushållspapper och lägg i en form, salta och peppra. Blanda lite soya och limesaft och pensla på fisken. Jag delade även ca 10-15 körsbärstomater och slängde i formen. In i ugnen med fisken på 175 g, ca 12-15 min. Den ska vara vit i mitten och dela sig lätt är man känner med en gaffel. Har du termometer så ta ut fisken vid ca 55-56 grader.
Medans fisken är i ugnen så fixar du tillbehören.
Wasabi & limesås, ca 4 port
Ca 2 dl grekisk yoghurt*
Ca 2 dl creme Fraiche*
* Du kan ta enbart creme Fraiche eller bara yoghurt, jag blandade det jag hade hemma.
Salt, peppar
Saft från 1/2-1 lime + lite av limeskalet (välj eko)
Ca 1/2-1 msk wasabi på tub.
Gör såhär
Blanda creme Fraiche, yoghurt och limesaft. Smaka av med wasabi, vill du ha sting så ta lite mer, vill du ha mildare så ta lite mindre. Smaksak helt enkelt! Wasabi på tub hittar du vid asiatiska hyllan i mataffären, men går även att ta pepparrot på tub. Smaka av såsen med salt och peppar och riv i lite limezest.
Förutom fisken och sås så hade jag smörstekt fänkål och blomkål ihop. Så himla gott!
Smörstekt Blomkål och fänkål
Ca 1/2 blomkålshuvud
1 fänkålsstånd
Smör / olja till stekning
Salt och peppar
Gör så här
Strimla fänkål och blomkål i mindre bitar. Spara lite av ”dillen” på fänkålen att dekorera med.
Klicka i smör och en skvätt rapsolja i pannan, i med fänkålen. Stek den ca 5 min så den börjar mjukna. Lägg i blomkålen och stek ca 5 min till. Salta och peppra. Fänkål en blir genomstekt och mild medan blomkålen får stekta men ändå har tuggmotstånd.
Till servering la jag upp fänkål och blomkål på ett fat, la på tomaterna och fisken. Toppade med lite fänkålsdill, sesamfrön, limeklyftor och svartpeppar. Sen självklart såsen. Tokgott och fräscht!