Imorgon bär det av till Budapest för några dagars efterlängtad semester. När det vankas utemat i flera dagar så känns det rätt bra att äta klassisk husman såhär dagen innan. Det fick bli hemmarullade köttbullar, blomkålsmos, gräddsås och Snabbinlagd gurka.
Kom på att jag inte lagt upp något köttbullsrecept tidigare så här kommer det, detta är verkligen superenkelt så behövs knappt något recept.
Ingredienser köttbullar, ca 4 port:
500 g nötfärs (blandfärs går också bra)
1 ägg
1 liten gul lök
En skvätt kalvfond
2 tsk senap (kan uteslutas)
Salt, peppar
Gör såhär;
Riv löken fint, gärna på finaste sidan av rivgärnet, det blir mest en ”löksmet”. Blanda löken med färsen, ägg, fond, senap, rejält med svartpeppar och lite salt.
Rulla smeten till köttbullar, blöt händerna i kallt vatten så går det lättare. Vi fick ut 24 St av denna smet.
Bryn köttbullarna i smör så de får färg. Lägg i en ugnsform och kör ca 10 min på 175 g. Ta ut köttbullarna och kolla så dom är klara i mitten.
Fördelen att göra klart dom i ugnen är att dom blir saftigare, alla blir klara samtidigt och man kan använda samma stekpanna man brynde köttbullarna i till att göra sås i.
Ingredienser Gräddsås ca 4 port:
En finhackad gullök
Ca 3 dl grädde
Salt, peppar och färsk timjan
En skvätt tamari soya
Ev en skvätt kalvfond
Smör till stekning
Gör såhär:
Bryn löken i smör, använd samma stekpanna du stekte köttbullarna i så får såsen ännu godare smak. Slå på grädde och smaka av med kryddor och soya. Låt puttra några minuter tills såsen tjocknat. (Ingen redning behövs)
Den inlagda gurkan hittar ni ”recept” på här: Snabbinlagd Gurka/
Blomkålsmos har jag lite olika varianter av, så enkelt och är verkligen ett bra substitut till potatismos.
Ingredienser Blomkålsmos ca 4 port:
1 normalstort blomkålshuvud
1-2 msk grädde (kan bytas mot Philadelphia/m majonnäs eller helt uteslutas)
Ca 50-100 g smör
Salt, svart och vitpeppar
Gör såhär:
Dela blomkålen i buketter. Koka upp vatten med en nypa salt. I med blomkålen, koka ca 10-12 min så den blir mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Lägg blomkålen och grädde i matberedare, ha i en klick smör i taget. Smaka av med salt och peppar. Mixa tills du får önskad konsistens.
Servera köttbullarna, sås, mos och gurkan ihop – ät och njut!
1 comment
[…] Den oprindelige opskrift på kødboller og flødesauce, har jeg fået fra den svenske, blogger og instagrammer, tjockkocken. […]