Idag fick det bli en väldigt oavancerad söndagsmiddag. En variant på kålpudding. Jag har två kålgratänger på bloggen sen tidigare; min vitkålsgratäng och enkel kålpudding – dagens middag blev typ en blandning mellan dessa.
Måltider med vitkål och köttfärs är väldigt bra för plånboken och passar hela familjen. Blir även bra till matlådor!
Kålgratäng 6-8 portioner
900g blandfärs
Ca 1 kg strimlad vitkål
2 strimlade gula lökar
En solo vitlök (eller 2-3 klyftor)
3 dl grädde
1 dl creme fraishe
200 g riven ost
1-2 tsk sambal olek
Salt, peppar, paprikapulver, spiskummin, chiliflakes, oregano, cayennepeppar (ta de kryddor ni gillar)
Rikligt med smör till stekning
Gör såhär:
Stek först kålen med lök och vitlök i rejält med smör. Jag stekte i två stekpannor samtidigt eftersom det blir så stor mängd. Krydda med salt och peppar. Låt det steka så kålen blir mjuk, det tar ca 10-15 min. Häll sedan över all kål i en stekpanna och låt stå på eftervärme.
Stek sedan köttfärsen i smör. Krydda med salt, peppar, paprikapulver, spiskummin, chiliflakes, oregano, cayennepeppar så den får smak.
Varva sedan kålen, köttfärs och ost i en ugnsform. Spara lite av osten till topping. Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal olek, salt, peppar och lite extra vitlök. Häll blandningen i gratängformen över kål och köttfärs. Toppa med lite extra riven ost. In i ugnen ca 30 min på 200g.
Det blir tyvärr inte så vackert på bild, men riktigt gott!
2 comments
Åh så gott!
Underbart god <3