Kålgratäng

by Jessica

IMG_20151122_200910

Idag fick det bli en väldigt oavancerad söndagsmiddag. En variant på kålpudding. Jag har två kålgratänger på bloggen sen tidigare; min vitkålsgratäng och enkel kålpudding – dagens middag blev typ en blandning mellan dessa.

Måltider med vitkål och köttfärs är väldigt bra för plånboken och passar hela familjen. Blir även bra till matlådor!

IMG_20151122_181500

Kålgratäng 6-8 portioner

900g blandfärs

Ca 1 kg strimlad vitkål

2 strimlade gula lökar

En solo vitlök (eller 2-3 klyftor)

3 dl grädde

1 dl creme fraishe

200 g riven ost

1-2 tsk sambal olek

Salt, peppar, paprikapulver, spiskummin, chiliflakes, oregano, cayennepeppar (ta de kryddor ni gillar)

Rikligt med smör till stekning

 

Gör såhär:

Stek först kålen med lök och vitlök i rejält med smör. Jag stekte i två stekpannor samtidigt eftersom det blir så stor mängd. Krydda med salt och peppar. Låt det steka så kålen blir mjuk, det tar ca 10-15 min. Häll sedan över all kål i en stekpanna och låt stå på eftervärme.

Stek sedan köttfärsen i smör. Krydda med salt, peppar, paprikapulver, spiskummin, chiliflakes, oregano, cayennepeppar så den får smak.

Varva sedan kålen, köttfärs och ost i en ugnsform. Spara lite av osten till topping. Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal olek, salt, peppar och lite extra vitlök. Häll blandningen i gratängformen över kål och köttfärs. Toppa med lite extra riven ost. In i ugnen ca 30 min på 200g.

IMG_20151122_183703

 

IMG_20151122_185204

 

IMG_20151122_192639

Det blir tyvärr inte så vackert på bild, men riktigt gott!

print

You may also like

2 comments

Maria Malm 2018-10-10 - 17:36

Åh så gott!

Reply
Anna Viebke 2016-01-05 - 11:40

Underbart god <3

Reply

Leave a Comment