Tänk att så få ingredienser kam bli något så gott. Just hönsfärs har vi prövat några gånger nu här hemma och är en riktig favorit! Varför äta hönsfärs då? Värphöns får leva längre liv men har tidigare inte slaktats för mat, vilket är ett slöseri utan dess like. I och med att hönsen lever längre blir köttet lite mörkare, mer smakrikt och får en annan karaktär än nöt/fläskfärs. Bra sätt att få in mer fågel i kosten! Hönsfärsen jag köper kommer från Scandinavian Organics och finns på de flesta större matbutikerna.
Hönsbiffar, ca 12 st små biffar. 3-4 port
500 g hönsfärs (det går givetvis med kycklingfärs också)
1 finhackad gul lök
1 ägg
Ca 2 msk grädde
1 skvätt kalvfond
Salt, peppar, timjan
Smör till stekning
Gör såhär:
Börja med att fräsa löken i smör några min i en stekpanna. Den behöver ej vara helt genomstekt men ska mjukna och bli lite genomskinlig. Blanda färs, ägg, grädde och den stekta löken. Häll i en skvätt (ca 1-2 msk) kalvfond, salta, peppra och ha i rejält med torkad timjan (färsk går också bra).
Forma till biffar, smeten är väldigt lös – så ha lite tålamod. Stek ett par min på varje sida så biffarna får stekyta.
Ta ur biffarna ur stekpannan och ställ åt sidan. Nu är det dags för såsen!
Champinjonsås 3-4 port
250 g champinjoner
1 liten finhackad gul lök
3 dl grädde
Ca 2 msk kalvfond
Salt, peppar, timjan och ev färsk oregano
1-2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
Gör såhär:
Stek lök och champinjoner några min. Slå på grädde, fond, samt krydda med salt, peppar och timjan. Lägg ner hönsbiffarna i champinjonsåsen och låt puttra på medelvärme 10-15 min.
Strö ev över lite färsk oregano vid servering. Servera med tex smörstekt spenat och lite tomater eller ugnsrostad blomkål.