Långkokt Hjortlägg i skysås, smörstekta kantareller, vitlöksrostad blomkål och smörkokt lök

by Jessica

 

11224521_10152969082955887_4266873240698612206_n

 

IMG_1959Söndagsmiddagen från himmelen måste jag säga! Hela lägenheten luktade magiskt gott nu ikväll när jag gjorde denna rätt. Efter ha spenderat hela dagen med att vara på IKEA, Mio och Hemtex för och shoppa till lägenheten var det skönt att få komma hem – dumt nog blev det väldigt sen middag eftersom detta tog sin lilla tid. Dock var det otroligt värt det.

Läs gärna igenom receptet först då det innehåller flera moment och man får planera in dom i rätt tid så att allt är klart ungefär samtidigt.

IMG_20150726_173514

Receptet är beräknat på ca 4 portioner.

Ingredienser Hjortlägg i sky:

2 Hjortlägg, a 600 g styck ca. (ben + brosk väger en del så det blir mycket mindre ätbart kött)

2-3 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2-3 msk kantarellfond

2-3 msk viltfond

1 eko- köttbuljongtärning (kan uteslutas)

½ kruka färsk timjan

2 klyftade schalottenlökar

ca 50 g smör

salt, peppar

 

Gör såhär:

Börja med salta och peppra hjortläggen, klappa in kryddorna med händerna så att det fastnar ordentligt. Bryn i smör på båda sidorna några minuter för att få lite yta. Koka upp ca 5 dl vatten, lägg i lagerblad, klyftade schalottenlökar, en köttbuljongtärning, 50 g smör och några matskedar var av fonderna, salta och peppra. När hjortläggen brynts färdigt så lägger ni hjortläggen i kastrullen, Fyll sedan upp med ytterligare 1,5-2 liter vatten – så att det nästan täcker köttet helt. Lägg på lock och koka drygt 2 timmar på medelvärme. Rör om någon gång och vänd även på köttet ca varje halvtimme. När köttet är klart ska det nästan falla av benen. Lyft ur hjortläggen ur kastrullen, lägg dom åt sidan så länge.

Vitlöksrostad blomkål

½ normalstort blomkålshuvud

4-5 vitlöksklyftor

olivolja

färsk timjan

Salt, peppar

Lägg blomkålsbuketterna (dela i mindre delar) i en ugnsform, skiva vitlöksklyftorna tunt med en kniv och lägg ner i formen med blomkålen. Droppa över lite olivolja, salta och peppra. Lägg även i några kvistar färsk timjan. In i ugnen på 150 grader ca 45 min, skaka runt blomkålen då och då så den blir jämt rostad. De sista 5-10 min kan ni öka temperaturen till 200g och grilläge.

IMG_20150726_174856

.

IMG_20150726_175452-1

IMG_20150726_200542

 

 

IMG_20150726_191128

så här ser det ut innan ugnen

Smörkokt lök:

Smält 250-300 g smör i en liten kastrull. Lägg ner 4 st knipplök, salta och peppra lätt. Låt puttra under lock i ca 10-12 min tills lökarna är genomkokta. Lyft ur lökarna (lägg åt sidan) och använd sedan en del av det smälta löksmakande smöret till skyn samt att steka kantareller i. Resten av smöret kan man spara att äta som tillbehör till maten eller spara i en burk några dagar i kylskåpet.

IMG_20150726_200554

 

Smörstekta kantareller:

Jag använder  ca 200 g kantareller, vilket är nog till 4 personer då denna rätt har många olika delar.

Rensa kantarellerna noggrant, lägg ner i en torr het stekpanna. När vätskan försvunnit så häll på lite av smöret ni kokade löken i och stek kantarellerna i det smöret. Salta och peppra.

IMG_20150726_200700För att göra skyn vill man åt den underbara buljongen som hjortläggen har kokat i. Sila av ca 5-7 dl av buljongen ner i stekpannan där ni stekte kantarellerna. Sätt på högsta värmen och låt vätskan reducera lite. Tillsätt några matskedar grädde samt några matskedar av koksmöret från löken. Vispa runt och smaka av med salt och peppar om det behövs. Lägg sedan ner hjortköttet i denna sås och låt gotta ihop sig någon minut.
IMG_20150726_201557

Servera de möra bitarna av hjortläggen i sky med den vitlöksrostade blomkålen, kantarellerna och löken. Jag skojar inte om jag säger att detta är något av det godaste jag ätit i mitt liv – iallafall av det jag själv har lagat. Jag älskar enkel vardagsmat, men kommer absolut våga prova mer ambitiös mat på helgerna.

TIPS! Spara buljongen som blir över när ni kokade hjortläggen. Vi la ner benen i gryttan och lät det puttra ner i ca 1 timme till. Hällde sedan upp i två burkar och stoppade i frysen. Komemr bli tokgott att ha i någon gryta/gräddsås framöver.

IMG_1954

 

IMG_1952

 

IMG_1950

print

You may also like

Leave a Comment