Här kommer ett snabbt tips såhär i juletider. Jag är inget fan av glögg – om den inte är hemmagjord. De köpta i butikerna innehåller oftast på tok för mycket socker eller smakar för mycket alkohol. Jag gillar lite mildare glögg med fylligt, kryddig smak av jul. Detta recept kokade min kära sambo ihop i helgen och det går både fort att göra egen glögg samt att man kan krydda exakt på det vis man själv tycker om.
Glöggen tar smak av tex björnbär och apelsin så något fruksocker får man med i glöggen men själva frukten äts inte så per kopp glögg blir detta en väldigt låg sockerhalt.
1 flaska Björnbärsglögg;
1 flaska fylligt rödvin*
ca 100 g björnbär (frysta går bra, 10-15 st)**
2 kanelstänger
1 bit torkad pomeransskal (finns på kryddhyllan)
5-8 kardemummakärnor
15-20 nejlikor
1 bit torkad eller färsk ingefära
1 bit långpeppar alternativt 4-5 st pepparkorn
sötning efter smak, tex Björksocker/ Ica Sötrö/sukrin – kan uteslutas för den som ogillar sött. Vi använde ca 0,5-0,75 dl
ca 1 dl vodka (Tips – använd gärna en smaksatt med tex svartvinbär)
1 dl vatten
*Välj ett smakrikt och kryddigt rödvin, tex ett Amarone-vin, ta hjälp av personalen. Välj ett vin med låg sockerhalt, finns många med 3-7 g socker/liter på systembolaget. Sockerhalten anges på hyllplanet. Välj något med toner av tex mörk choklad, peppar, fat, vanilj, körsbär, skogshallon, lagerblad mm.
**Gillar man inte just björnbär så prova tex vildhallon, körsbär eller svarta vinbär för annan smaksättning.