Uppdaterat 2017-01-15.
Dagens grymma vegetariska lunchtips kommer här, en gräddig halloumistroganoff. Detta svänger man ihop fort och passar både till lunch, vardagsmiddag och matlåda. Slänger två olika tips på smaksättning. En med soltorkade tomater och en med svamp och timjan. Bara prova er fram
Om man som jag är lite dålig på att göra vegetariska rätter så är detta ett bra alternativ som inte kräver så mycket ansträngning och kan vara ett bra recept att ha om man vill köra en köttfri dag. Receptet är således inte veganskt utan ovo-lakto vegetariskt. Bra sätt att få barnen att våga prova något nytt också istället för den klassiska stroganoffen med falukorv, de klassiska smakerna är ju där – men med en twist.
Servera med lite blomkål eller vitkålsris, en sallad eller vanligt ris för dom som äter det.
Så, till Receptet.
Halloumistroganoff, bas ca 4 port
400 g halloumi (2 förpackningar)
1 gul lök
1-2 små morötter
Ca 3 dl grädde
Ca 2 msk tomatpuré
Smör till stekning
Salt, peppar
Smaksättning:
Alternativ1: 10 soltorkade tomater, ett par vitlöksklyftor
Alternativ 2: ca 100-150 g champinjoner, timjan
Gör såhär:
Skär halloumin i stavar, badda gärna av halloumin med lite hushållspapper för att få bättre stekyta om den är väldigt blöt (varierar mellan olika märken).
Stek halloumin ett par min på varje sida i en torr stekpanna, ha inte för hög värme. Halloumin ska få stekyta, lägg den sedan åt sidan. Tips är att steka lite halloumi i taget så att det inte blir för mycket vätska i stekpannan.
Hacka lök, riv/finhacka morot och Fräs på lök och morot i smör i en stekpanna tills löken blivit mjuk. Tillsätt soltorkade tomater och vitlök eller champinjoner och timjan, samt tomatpuré. Blanda runt ordentligt och slå på grädden. Låt puttra ca 10 min. Smaka av såsen med peppar och lite salt (tänk på att halloumin är salt så ta inte så mycket). Vänd försiktigt ner den stekta halloumin i såsen och servera!
Glöm inte kolla in mina andra stroganoffrecept hör på bloggen också.
Kycklingkorvstroganoff (mejerifri)
Nästa utmaning får bli en vegansk variant!
3 comments
[…] mer lök, bytt ut grädden mot matlagningsgrädde och lagt till lite chili. Originalet kan hittas här. Det här är ett av våra […]
[…] mer lök, bytt ut grädden mot matlagningsgrädde och lagt till lite chili. Originalet kan hittas här. Det här är ett av våra […]
[…] En av senaste veckans alla goda rätter var halloumi stroganoff, alltså en vegetarisk variant av en riktig klassiker. Ursprungseceptet kommer från Tjockkocken. […]