Dagens grymma lunch bestod av detta – halloumiburgare toppat med krispig grönkål, aioli, avocado, gurka och snabbpicklad rödlök. Som ”bröd” använde jag stekta portabellosvampar. Det blev såååå bra! Vid det här laget vet ni nog att jag älskar halloumi, men man kan ju givetvis välja kyckling, kött eller något annat vegetariskt alternativ.
Detta måste ni testa!
Ni kan ju såklart toppa med vad ni vill men här kommer recepten på det jag åt. Börja med rödlöken, den tar längst tid även om detta blir en snabb variant.
Snabbpicklad rödlök:
1 normalstor rödlök
3 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger (eller ättika)
2-3 msk sötning (jag använde sötströ)
Salt, peppar
Gör såhär:
Skiva löken tunt, jag använde mandolin. Koka upp vatten, vinäger, sökning, salt och peppar. Lägg löken i en skål, häll över vätskan. Låt stå och dra, helst minst en halvtimme men det går med kortare tid också. Förvara i glasburk några dagar i kylen om ni får nåt över.
Snabb aioli:
1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)
ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet
En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället)
En liten klick dijonsenap efter smak
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Gör såhär:
Kläck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt väl, klart!
Portabellosvampen / ”hamburgerbrödet”
2 portobellasvampar per person
Olja till stekning
Salt
Peppar
Ev lite sesamfrön till att toppa med
Gör såhär
Peta försiktigt bort ”foten” på svampen och gröp ur de svarta fårorna (glömt vad det heter?) På insidan med en sked. Skölj INTE av svampen med vatten utan borsta bort ev jord.
Hetta upp olja i en panna (smör kommer bara brännas, så jag körde rapsolja – ghee eller kokosolja kan funka bra också). Stek svampen på båda sidor, ca 3-4 min per sida så dom är genomstekta, salta och peppra, lägg av på hushållspapper.
Halloumiburgare
Ca 2 halloumiburgare per person (50-60 g styck, hittar ni inte runda halloumiburgare i butik så köp en vanlig förpackning och skiva upp 1 cm tjocka skivor)
Smör till stekning
Gör såhär
Stek burgarna i smör på medelhög värme, vänd efter 3-4 min när ena sidan blivit gyllene och lite krispig, stek lika länge på andra sidan. Håll koll så dom ej bränns, det kan gå fort.
Krispig Grönkål:
Ett par nävar grönkålsblad utan stjälk
Salt, peppar och en klick smör
Gör såhär
Hacka/riv grönkålen i lagom stora bitar, Lägg i en stekpanna och fräs i smör (eller olja) ett par min tillsammans på ganska hög värme så grönkålen blir mörkt grön i färgen och lite krispig, rör runt under tiden. Dra av plattan och salta och peppra.
Nu så, bara att montera burgare!
Jag tog en portabellosvamp som botten, på med en klick aioli, två skivor gurka, ett par skivor avocado, halloumin, grönkål, rödlöken en klick till aioli och sen portabello som ”lock”. Steösslade över några sesamfrön för syns skull. Viss blev den fin? Fast ja, man behövde äta med kniv och gaffel – lättast så.
Hoppas det smakar!