Dagens middag fick bli gyrossallad, går jättefort att göra och är så himla gott.
Jag gjorde gyros på kryddad fläskkarré – men varför inte testa kyckling eller något vegetariskt alternativ.
Gyros, ca 3-4 portioner
Ca 500 g fläskkarré
Salt, svartpeppar, oregano, paprikapulver, vitlökspulver, spiskummin
En skvätt raps eller olivolja
Smör/olja till stekning
Gör såhär;
Strimla köttet, lägg i en skål. Slå på en skvätt olja och krydda med paprikapulver, oregano, vitlökspulver, spiskummin, salt och peppar. Blanda runt så allt kött blir kryddat. Har du tid – låt köttet marinera i kylskåpet nån timme innan du steker. Har du inte tid så stek kötter på en gång. Stek på ganska hög värme och blanda runt så får köttet bra stekyta. Klart på 5-10 min.
Som tillbehör blev det grönsallad, tomat, gurka, avocado, rödlök och en halv mozzarellaboll. Ringlade över lite olivolja och min hemmagjorda aioli. Så enkelt och gött!
1 helt ägg (behöver ej vara rumstemp)
ca 2 dl neutral rapsolja av bra kvalitet
En skvätt tsk citronsaft (man kan ta lite vitvinsvinäger istället eller lite av båda)
En liten klick dijonsenap efter smak
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Gör såhär:
Kläck i ägget och lägg i vitlök (hela eller halva klyftor) i glasburk eller högre mixerskål. Kör med stavmixer och häll långsamt i olja tills du får en krämig och härlig majonnäs, det tar för mig allt från 10-30 sekunder. Smaka av med salt och peppar, citron och dijon., Blanda runt väl, klart!
1 comment
Mycket enkel att göra och god ?