Jag blev så himla sugen på kasslergratäng häromdagen så igår när jag var och handlade var jag tvungen att slå till. Idag fick det därför bli gratinerad kassler till brunch, eller ja snarare bara lunch eftersom vi passade på att sova länge! Finns det något bättre än att ligga och dra sig i sängen till nästan kl 11? Det är verkligen inte ofta nu för tiden!
Iallafall, detta är supersimpelt. Ät det tex till lunch med något enkelt tillbehör, i mitt fall ett stekt ägg, lite grönt och ett par klickar pesto eller kanske till middag med ett fluffigt blomkål eller broccolimos.
Gratinerad kassler ca 4 portioner:
500 g kassler av bra kvalitet
Ca 150-200 g körsbärstomater
100-150 g riven mozzarella (eller annan god ost)
1 schalottenlök alternativt 1/2 rödlök
Salt, peppar, salvia och oregano (eller valfria örter)
Smör till stekning
Gör såhär
Skiva kasslern i ca 0,5 cm tjocka skivor. Strimla lök och skiva tomaterna. Bryn kasslerskivorna i stekpannan med lite smör så dom får lite färg, peppra lite, och lägg sedan kasslern i en ugnssäker form.
Använd nu samma stekpanna, klicka i lite smör och tillsätt tomaterna och lök. Salta, peppra och strö över lite salvia och oregano. Rör om och låt bara stekas ihop 1-2 min så allt mjuknar något.
Häll försiktigt tomatblandningen över den skivade kasslern, toppa med mozzarella och ställ in i ugnen på ca 200 grader i 15 min – tills osten fått fin färg. Färdigt att servera!