Fläskytterfilégratäng

by Jessica

IMG_20150105_185602

Gräsänka i afton då killen är hos en polare på ”gubbmiddag” som han så fint kallar det. Var dock lite sällskapssjuk och bjöd över grannen på middag och har nu degat i soffan några timmar för att kolla på klassiska serien X-files. Riktigt trevligt och maten jag bjöd på var väldigt uppskattad.

Slängde ihop en spontan gratäng så ingredienserna har jag höftat lite men lyder som följer:

 

Fläskytterfilégratäng ca 4 portioner:

ca 600 g fläskytterfilé (fläskfilé funkar lika bra)

2 små gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 paket bacon

ca 10-15 champinjoner

ca 8 körsbärstomater

2 dl creme fraishe

ca 1-1,5 dl grädde

en klick tomatpuré

sambal olek (efter smak)

riven ost

salt, peppar

smör att steka i

 

Dela tomaterna i 4 delar och fräs snabbt i en het stekpanna, lägg sedan tomaterna i botten på en ugnsform. Strimla eller skär köttet i mindre bitar och stek tillsammans med skivade färska champinjoner i smör. Lägg dessa över tomaterna i ugnsformen.

Screenshot_2015-01-05-20-38-36~2

Hacka och fräs löken tillsammans med pressad vitlök, skär baconet i bitar och släng ner i samma panna. När baconet ser klart ut så klicka i en klick tomatpuré (använde max en matsked) och sambal olek. Peppra lite och ev salta (se upp så det inte blif för salt pga sältan från baconet). Häll grädden och creme fraishen över baconblandningen och låt puttra några min. Häll baconsåsen över köttet, svampen och tomaterna. Täck med riven ost och in i ugnen ca 20 min på 200g. Servera med lite grönsallad.

Screenshot_2015-01-05-20-37-41~2

print

You may also like

Leave a Comment