Idag blev det wok till middag. Väldigt snabbt fixat och går att variera på många olika sätt. Det är också ett väldigt bra sätt att använda upp grönsaker som börjar se lite hängiga ut. Variera med de grönsaker du har hemma!
Välj grönsaker efter hur mkt kolhydrater du vill äta. Fettet får du ifrån smöret och fläskköttet.
Har ni inte provat att krydda med umami förut så är det dags. du kan köpa det i vanliga kryddhyllan.
Umami är numera erkänt som ”den femte smaken” efter sött, salt, beskt och syrligt och främst känt från det kinesiska och japanska köket. Men vad säger att vi skandinaver inte kan testa lite nya smaker?
Lånat från wikipedia: Umami som kallas ”den femte smaken” skulle man kunna säga är smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.
Exempel på råvaror där smaken naturligt förstärks av umami är fisk, skaldjur, kött, svampar, vissa grönsaker (bland annat tomater, spenat, spenat, och selleri).
Ingredienser, Fläskwok ca 4 portioner;
Ca 700 g fläskkött (jag valde benfri karré)
Ca 200 g champinjoner
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
200 g pak choi (kinakål)
1-2 tsk sambalolek
Tamari-soya (glutenfri, min favorit är från Renée Voltaire)
Några salladslökar
Sesamfrön att dekorera med
Salt, peppar, umami
Smör till stekning
1 paprika
Gör såhär:
Strimla köttet och bryn i smör. Krydda med salt, peppar, umami och slå på en skvätt tamari soya. Lägg köttet åt sidan.
Strimla alla grönsaker i önskad storlek. Bryn först lök, vitlök ,svamp och paprika i smör i en wok/gryta ett par min så det börjar bli klart. Häll på strimlad pak choi (kinakål) och salladslök (spara lite till dekoration). Blanda runt alla grönsaker. Klicka i lite sambal olek, tamarisoya, lägg i köttet och blanda runt. Smaka av med salt, peppar och lite mer umami. Låt puttra ihop ca 5 min. Klart!
Torrosta lite sesamfrön ett par min i en torr stekpanna, de får då lite nötigare smak och är goda att toppa med.
Servera woken med tex shiratakinudlar eller ät den som den är. Toppa med salladslök och sesamfrön.