Min kära sambo kom hem ikväll från att ha varit borta i Schweiz med jobbet sen i fredags. Har saknat honom sjukt mycket och ville därför fixa en extra god middag att överraska med.
Detta kanske låter fancy men är inte speciellt komplicerat, dock har rätten lite olika moment. Fantastiskt gott blev det iallafall.
Hade tänkt ha tomater till, men skippade dom.
Smör & parmesanbakad fänkål, ca 4 port.
2 st fänkål
Ca 40 g riven parmesan
Smör (hyvla med med osthyvel eller skär några tunna skivor)
5-6 vitlöksklyftor
Salt, peppar
En skvätt citron
Gör såhär: Skär av ”kvistarna” på fänkålen och skär dom i fyra klyftor. Själva mitten av fänkålen kan vara lite träig, försök isåfall att skära bort en bit av den. Koka upp vatten med en skvätt citron och lite salt. Lägg ner fänkålen och koka ca 5 min.
Fiska upp fänkålen ur kastrullen och lägg i en ugnsform. Salta och peppra. Krossa 5-6 vitlöksklyftor och sprid ut i formen. Lägg en skiva smör på varje fänkålsklyfta.
In i nedre delen av ugnen på 175g i ca 30 min. Ta sedan ut formen, fånga upp lite av det smälta smöret i formen och häll över fänkålen. Strö över riven parmesan och in i övre delen av ugnen i ca 10 min på 200 g och gärna ugnens grillläge. Strö gärna över lite av fänkålsdillen från kvistarna vid servering.
Eftersom fänkålen tar lite tid i ugnen så hinner man fixa schnitzeln och smöret så länge.
Börja med smöret så får smakerna gotta till sig lite.
Citronsmör med friterad kapris, ca 4-6 port
200 g rumsvarmt smör
3 pressade/rivna vitlöksklyftor
Saften från motsvarande 0,5-1 citron (efter smak)
Salt, peppar
Ca 0,5 dl friterad kapris
Gör såhär: Börja med att fritera kaprisen. Ta en liten stekpanna eller kastrull. Fyll upp med ca 1 cm olja i botten. Vänta tills oljan är riktigt het (testa lägga i en kapris, fräser det till så är det rätt temperatur). I med kaprisen, låt puttra ca 1-2 min så den skrumpnar ihop och blir mörk. Häll av på en assiett med hushållspapper för att svalna nån minut. Kaprisen ska nu vara krispig.
Blanda smöret med vitlök, citronsaften och friterade kaprisen. Spara ev lite av kaprisen som dekoration. Smaka av med salt och peppar. Lägg kryddsmöret i en burk eller skål.
Sist men inte minst, dags för schnitzeln. Jag köpte supertunt färdigskivad fläskkotlett så den behövdes inte bankas ut för att bli platt, väldigt smidigt.
Panerad fläskschnitzel, ca 4 port.
Ca 500 g tunt fläskkött av valfri sort*
Ca 0,75 dl mandelmjöl**
Ca 0,75 dl pofiber
Ca 1,5 dl riven parmesan
Salt, peppar
2 ägg
*Äter du ej fläsk? Testa byt mot kalvkött – eller som vegetariskt alternativ, ca 1,5 cm tjocka aubergineskivor. Om du använder aubergine – salta skivorna först och låt stå en stund. Badda av vätskan dom utsöndras innan du planerar skivorna.
**För nötfri panering, ta bort mandelmjölet och öka mängden parmesan/pofiber alt tillsätt krossade fläsksvålar.
Gör såhär: Ta fram två skålar. I den ena, vispa upp äggen. I skål nr 2, blanda mandelmjöl, pofiber, parmesan, salt och peppar till en fin blandning. Doppa köttskivorna i ägg och sen i paneringen så att den täcker. Stek ca 2 min på varje sida (3-4 min för tjockare skivor) i rikligt med smör så att schnitzlarna får finns färg. Vänd dom försiktigt så att inte planeringen lossnar.
Servera fläskschnitzlarna med fänkålen och det fantastiska citron o kaprissmöret. Pressa ev över lite extra citron på schnitzeln vid servering.
2 comments
[…] Panerad fläskschnitzel, smör & parmesanbakad fänkål och … […]
Detta ser ju sagolikt ut! Ska laga detta till min pojkvän <3 Det står 1,5 parmesan? msk eller dl? Ser fram emot vad smaklökarna ska säga. Tack!