Nu var det några dagar sedan jag la upp ett nytt recept men det beror inte på brist på matlagningsfantasi, snarare att jag befunnit mig i paris på semester. Kom hem i söndags efter en fantastisk resa med min fina sambo, längtar redan tillbaka. Tyvärr var det väldigt svårt att få tag på LCHF-vänlig mat i paris, så det krävs lite planering. Hade bland annat nötter, minisalami och ost med oss på stan hela tiden för att stoppa sug efter alla bakelser, baugetter och crepes som fransmännen äter. Ska jag vara ärlig gjorde vi några medvetna avsteg men skötte oss förvånansvärt bra.
Väl hemma var suget stort efter hemlagad och LCHF-vänlig kost igen så igår slängde jag ihop en Fläskgryta och fick äntligen i mig lite blomkål. Detta recept är enkelt, går ganska fort och borde passa de flesta i familjen.
Fläskcurrygryta ca 4 portioner:
500-600 gram fläskkött (tex grytbitar, fläskfilé, fläskkarré, kotlett mm)
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
½ köttbuljongtärning (kan uteslutas)
1 paprika av valfri färg
2-3 dl grädde (kör ni mejerifritt så ta kokosmjölk/kokosgrädde)
2 tsk sambal olek (ta mindre eller mer beroende på hur starkt du vill ha)
1 paket bacon
Arrowrot att reda med (kan bytas mot en äggula tex)
salt, svartpeppar, paprikapulver, gurkmeja, curry, spiskummin
smör till stekning
Gör såhär:
Hacka löken och paprikan, skär köttet i mindre bitar. Fräs på köttet med löken och hackade/pressade vitlöksklyftor, krydda med mycket curry, lite gurkmeja, spiskummin, salt, peppar och paprikapulver. Köttet behöver inte va helt genomstekt – lägg det sedan åt sidan i en bunke tex. Fräs på paprikan i några minuter i samma stekpanna som köttet och löken stekts i.
Ställ en gryta på plattan, hetta upp och lägg i en klick smör, tomatpuré och sambal olek. Lägg i kött, lök, paprikan och rör runt. Slå på grädden och lägg i ev köttbuljongtärning. Smaka av och krydda ev mer om det behövs. Klipp över baconet (behöver ej förstekas) och lägg på ett lock. Låt puttra på medelvärme 15-20 min. Sista minutrarna kan ni reda såsen med lite arrowrot eller en äggula för att få en tjockare konsistens. Klart!
Blomkålen finhackade jag bara grovt och stekte på med mycket smör, salt, peppar och lite vitlökspulver. Det kan ni steka på medan grytan står och puttrar.