Nu ni! Till veckans söndagsmiddag blev det tjocka glaze-ugnsgrillade ribs med smaskiga tillbehör i salladsblad. Detta var så gott så man nästan blev lite tårögd. Middagen tog tid – så det kanske inte är något man gör en vardag, men det är inte speciellt avancerat – eller dyrt för den delen. Knäckta revbenspjäll kan du köpa nästan var som helst till ett lågt kilopris dessutom.
Vi köpte två rejäla stycken på ca 1,2 kg styck, detta räckte till middag idag (där vi åt för mycket, haha) och några matlådor. Räkna med att en del vikt förvinner från ribsen med benen och under tillagningen. räkna med 6-8 portioner fär denna mängd ribs, beroende på hur mycket tillbehör ni har givetvis.
Gör såhär:
Börja med ribsen, Lägg dessa i en stor gryta. Täck med vatten, 2 klyftade lökar, salt, peppar, två hackade morötter (kan uteslutas). Vi körde i tryckkokare i 1 timme – Om ni kokar i en vanlig gryta så räkna med ca 1½-2 timmar. Köttet ska kännas mört när det är klart. Stick i en gaffel tex för att känna efter. Ta försiktigt upp de kokade ribsen från tryckkockare/gryta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla in ett rejät lager av glazen och kör in i ugnen totalt 30 min. Medan köttet kokar så kan ni passa på och göra glazen och tillbehören (se nedan). Ta ut ribsen 2-3 ggr under denna halvtimme och pensla på med glaze. Kör på grilläget de sista 3-5 min för en ännu vackrare yta.
Glaze/marinad:
2 pressade vitlökskylftor
4 msk tomatpuré
1-3 msk sötning
4 msk rödvinsvinäger
2 tsk stark senap (vi använder colemans)
1 tsk liquid smoke
1 tsk Worcestersås
1 tsk lökpulver
1 tsk sambalolek – om man vill ha lite styrka
ca 1 msk glutenfri soya
lite svartpeppar
+ ev lite riven ingefära
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Koka upp glazen på medelvärme och sänk sedan temperaturen. Låt puttra på svag värme ca 10 min under uppsyn. Rör om lite då och då tills den blir trögflytande (lite som sirap i konsistensen). Man får smaka sig fram med kryddningen så man får rätt styrka.
Vi serverade ribsen med romansalladsblad, kimchi, min tomatsalsa , resten av glazen och superenkel vårlöksröra. Bara fantasin sätter gränser på vilka tillbehör man kan ha!
Vårlöksröra:
1 påse bladspenat
1 knippe vårlök
ca 30 g smör
1-2 klyftor vitlök
salt, peppar, sesamfrön + ett par droppar sesamolja
Hacka vårlöken och vitlök. Lägg ner i en het panna tillsammans med spenaten, smör och ettt par droppar sesamolja. Salta, peppra och strö över sesamfrön. Klart på bara ett par minuter.