Recept uppdaterat 2016-04-18.
Testa servera med en enkel gräddsås;
1-2 portioner – 1 dl grädde, en skvätt tamari soya, en skvätt kalvfond, 20 g smör och lite peppar. Bara koka upp ett par min så såsen tjocknar.
Igår slängde jag ihop min egen variant av kålpudding. Min mormor skulle väl skälla på mig för att jag kallar det kålpudding då den inte görs som den äkta varianten. Denna går dock snabbare och är LCHFanpassad.
Detta är tacksam och billig mat att göra, speciellt om man är flera i familjen eller vill passa på att göra några matlådor medan man ändå är igång. Receptet räckte till ca 6 portioner, men såklart beror det på hur stora portioner man äter.
Ingredienser ca 6 portioner:
Ca 700-800 g blandfärs
ca 800 g tunt strimlad färsk vitkål
1-2 teskedar sambal olek
2 ägg
1,5 dl grädde
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
3-4 msk kalvfond
salt, peppar
några skivor ost/riven ost
Smör till stekning
Gör såhär:
Fräs blandfärsen med mycket smör tills den ser klar ut. Krydda under stekningen med salt, peppar och pressa över vitlök. Klicka i lite sambal olek, kalvfond och ca 1 dl grädde. Låt färsblandningen puttra ihop några minuter så den blir krämig. Lägg blandfärsen åt sidan i en ugnsform.
Hacka löken tunt och stek den tillsammans med vitkålen i mycket smör, stek gärna i omgångar då inte all kål får plats i en stekpanna. Det tar några minuter eftersom vitkålen ska bli lite gulaktig och mjuk när den börjar bli klar. När vitkålen verkar mjuk, blanda i blandfärsen och rör runt. Krydda extra om det behövs. Lägg över hela blandningen i en ugnsform. I en skål, vispa ihop ca 1 dl grädde, 2 ägg, ev lite extra sambal olek, salt och peppar.
Häll såsen över vitkål/köttfärsblandningen, klicka ev över lite smör och täck med skivad eller riven ost och ställ in i ugnen på ca 200 g i ca 20 min (osten ska få fin färg).
Servera ev med lite grönsaker, jag tog bara spenat och några tomater.
10 comments
”Svingott!” tyckte min 10-åring. Jag kan bara hålla med honom.
Gjorde min på fläskfärs och glömde fonden, men det funkade ändå.
Tack för detta recept! Fantastiskt gott med denna variant på kålpudding! ♡
Jag blandar köttfärs, vitkål, salt kryddpeppar och steker, ev lite buljong i, serveras ev med kokt potatis, och lingon
Kålpudding
Jättegott! Lagade i går till middag och fick fulla poäng av mina vänner.
Hej! Så mumsig! Du råkar inte har näringsvärdet i huvudet på detta recept??
Nej, jag räknar inte min mat 🙂 Du kan själv räkna ut det på http://www.kostbevakningen.se
Testade denna idag! Verkligen supergott och enkel att göra! Blir härlig att ha med sig i matlådan!
Va kul att höra! 🙂
[…] Torsdag: Kålpudding […]